Sahranjeni posmrtni ostaci Zorana Veselića, heroja sa Košara: Poginuo 1999. godine braneći otadžbinu

NJegovi posmrtni ostaci, prebačeni su u njegovo rodno mesto, Laćarak, 22 godine posle pogibije

  • 16
Sahranjeni posmrtni ostaci Zorana Veselića, junaka sa Košara Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Uz vojne počasti, danas su u Laćarku kraj Sremske Mitrovice sahranjeni posmrtni ostaci Zorana Veselića koji je, kao vojnik dobrovoljac poginuo 19. aprila 1999. godine, na Maja Glavi na Košarama, braneći otadžbinu od terorista na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović rekao je da su posmrtni ostaci Zorana Veselića pronađeni i identifikovani prošle godine i pre nekoliko dana preuzeti u Prištini.

- Nastavljamo s aktivnostima vezanim za traganje za nestalim licima. Neke okolnosti, vezane za pandemiju, usporile su taj, svakako težak zadatak s kojim nećemo stati. Pre dva meseca bili smo na Košarama i u Prištini gde smo informacije koje posedujemo podelili s nadležnima i očekujemo da uskoro identifikujemo još lica - naveo je Odalović.

Ukupno je, kako je istakao, oko 570 lica na listi nestalih, od kojih su 24 vojnika.

- Sa Košara se 6 vojnika vode kao nestali i nadamo se da ćemo uskoro, kada budemo radili proveru lokacije koju smo u novembru pokazali privremenim institucijama u Prištini, pronaći još neka tela. To je težak zadatak od koga nećemo odustati ni jednog trenutka. Vojnici koji su dali svoje živote obavljajući najsvetiji zadatak odbrane otadžbine to zaslužuju od nas - rekao je Veljko Odalović.

Na grob heroja sa Košara Zorana Veselića, rođenog 12. februara 1972. godine u Sremskoj Mitrovici, danas, 22 godine posle njegove junačke pogibije u redovima 125. herojske brigade, vence su položili predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Žandarmerije, boračkih organizacija, meštani njegovog rodnog Laćarka, rodbina i saborci.

Zoran Veselić je odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti. Zastavu Republike Srbije, kojom je bio prekriven kovčeg Zorana Veselića, u znak zahvalnosti otadžbine, iz ruku starijeg vodnika Vladimira Mitnavera primio je Veselićev ujak Stevan Petrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    5. februar 2021 | 17:11

    Gde je za njega mesto zaslužnih građana, on je heroj i to je zaslužio a ne kojekakvi glumci i pevači!

  • Heroji umiru jednom

    5. februar 2021 | 17:15

    Slava i hvala JUNAČINO!!!

  • Zoran

    5. februar 2021 | 17:12

    Laka ti sveta srpska zemlja junace. Pocivaj u miru neka te Andeli cuvaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA