≫ 

"Progledala" transfer stanica Prelići kod Čačka: Uklonjeno preko 100 tona smeća

U planu su radovi na proširenju i stabilizaciji tela deponije Duboko koji počinju krajem marta

  • 1

išćeno smeće

Smeće Prelići kod Čačka Očišćeno smeće Foto: Rina.rs

Nakon što je danima unazad na transfer stanici Prelići kod Čačka dolazilo do gomilanja ogromnih količina smeća, ona je danas potpuno očišćena i uklonjeno je preko 100 tona otpada.

- Uz angažovanje dodatne mehanizacije uspeli smo sav zaostali otpad da transportujemo od Čačka do Užica. Svi kontejneri su potpuno prazni i sve čisto. Platili smo i privatnu firmu koja je odvezla četiri ture, tako da je ovaj problem u potpunosti rešen - izjavio je za Rinu, direktor JKP "Duboko" Momir Milovanović.

Problem sa zadržavanjem smeća na transfer stanici u Prelićima nastao je zbog kvarova na kamionima koji su u vlasništvu Regionalne deponije Duboko, a usporen transport pretio je da postane potencijalni ekološki problem.

- Građani nisu osetili posledice, ali da se situacija nije brzo rešila mogla je biti zaista alarmantna. Komunalno preduzeće iz Čačka dnevno na transfer stanicu doveze oko 150 tona otpada i neophodno ga je redovno transportovati do Užica jer svako nagomilavanje predstavlja veliki problem - rekao je Petar Domanović, direktor JKP "Komunalac" iz Čačka.

Transport otpada sa Potpećkog jezera, prema rečima Momira Milovanovića, nema nikakve veze sa usporenim odvoženjem otpada iz Čačka u Duboko.

- Sve što je stiglo sa jezera Potpeć je plutajući otpad i mi vršimo njegovu selekciju. Nijedan kilogram tog otpada neće završiti na telu deponije tako da nema bojazni da u Dubokom nema dovoljno mesta. Ona je spremna da prihvati sav otpad za koji je zadužena. Naš rad pokazuje da smo iako u doba epidemije korona virusa, ostvarili dobre rezulatate u prethodnoj godini, tako da to neće biti drugačije ni sad - rekao je direktor Regionalne deponije Duboko.

U planu su radovi na proširenju i stabilizaciji tela deponije Duboko koji počinju krajem marta. Radovi će trajati nekoliko meseci, a odlaganje otpada na prošireni deo trebalo bi da počne u avgustu. Ministarstvo za zaštitu životne sredine za ovu investicuju opredelilo je 96 miliona dinara.

Video: Tuga koliko smeća: Počinju radovi na čišćenju Potpećkog jezera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Silvija

    14. februar 2021 | 10:19

    Ocistili djubre a gde je druga stanica,bacicemo djubre u napustene rudnike,ili cemo graditi fabrike za spaljivanje Sa plastikom se ne treba saliti ,ne mirise ,ne smrdi ali opasna za prirodu Sledece generacije ce ziveti u snovima modernog sveta ,brzog zivota ,betona,nase nasledstvo moze biti veoma opasno .Napustajte gradove ,Srbija je mala ali ima previse prirode,praznih lepih sela,praznih kuca,nema zagadjena,djubreta ,ako znas kako da se ponasas prema prirodi i prema svom zivotu i familiji,Gradovi su najzagadjeniji pa neka svoje djubre sami resavaju ,.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA