≫ 

Sutra ustoličenje patrijarha Porfirija: Molim sve da se mole za moju malenkost

Po prvi put, zbog pandemije korona virusa, biranje će biti održano van Patrijaršije

Srpska pravoslavna crkva dobila je danas novog poglavara. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije 46. je patrijarh SPC koji je danas izabran na ovo mesto. Samo mesto glasanja promenjeno je zbog pandemije korona virusa i, umesto u patrijaršijskoj sali, biranje je održano danas u kripti Hrama Svetog Save. Izbor novog patrijarha određen je apostolskim žrebom koji je Srpska pravoslavna crkva uvela 1990. godine, a koji se danas ne primenjuje nigde u pravoslavnom svetu.

18:42 Patrijarh Porfirije obratio se vernicima prvi put nakon stupanja na mesto poglavara Srpske pravoslavne crkve.

- Danas prizivajući blagoslov Božiji na svu braću i sestre, decu naše svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost - rekao je, između ostalog, novi patrijarh.

18:25 Državni zvaničnici uputili čestitke SPC i novoizabranom patrijarhu Porfiriju

17:58 Predsednik države čestitao novoizabranom patrijarhu

"Vaša Svetosti, sa radošću sam primio vest o Vašem izboru za naslednika Svetoga trona pećkoga - trona našeg oca Svetog Save Srpskog. U ime Republike Srbije kao i svih naših građana pravoslavne veroispovesti želim Vam da dugo i plodno delate na njivi Gospodnjoj u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog", kaže se, između ostalog, u Vučićevoj čestitki.

17: 55 Zaboravljeni snimak patrijarha Porfirija koji peva četničku pesmu: "Šta se ono na Dinari sjaji"

17:05 Ovako je patrijarh Porfirije govorio o Kosovu, Irineju, odnosima Srba i Hrvata, narkomaniji...

16:42 Ustoličenje patrijarha sutra

Ustoličenje novoizabranog patrijarha srpskog Porfitija biće održano sutra u Sabornoj crkvi u Beogradu, piše Tanjug.

Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mesta u eparhijama.

16:30 Prvi snimak Porfirija pred Hramom Svetog Save nakon proglašenja

16:17 Prva fotografija patrijarha Porfirija

Na društvenim mrežama pojavila se i fotografija 46. po redu patrijarha SPC, na kojoj se vidi kako je prekriven zelenim patrijaršijskim plaštom.

Патријарх српски ПорфиријеPosted by Ненад Андрић on Четвртак, 18. фебруар 2021.

15:43 Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za novog patrijarha SPC, saznaje Tanjug.

15:39 Ovo su 3 kandidata za novog patrijarha

Trojica kandidata za novog patrijarha SPC su: vladika bački Irinej, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop banjalučki Jerem, saznaje Tanjug.

15:29 Završeno glasanje

Glasanje u Saboru za 3 kandidata za izbor patrijarha je završeno, arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac uskoro treba da izvuče ime novog patrijarha, saznaje Tanjug.

14:38 Do 15 časova možda bude poznato ime novog patrijarha

Za 15.00 časova predviđena je pauza Svetog arhijerejskog Sabora, a postoji i mogućnost da do tog vremena bude poznato ime novog patrijarha SPC.

Nakon što trojica kandidata dobiju nadpolovični broj glasova prisutnih na Saboru, jedan od njih će biti izabran apostolskim žrebom iz Jevanđela.

Kovarat sa imenom novog, 46. patrijarha će izvući izabrati arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac iz eparhije Braničevske.

14:00 Počelo glasanje za novog patrijarha

U kripti Hrama Svetog Save, gde je u toku radni deo Sabora, počelo je glasanje za izbor 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, saznaje Tanjug.

12:58 Odlučeno ko će birati patrijarha

Srpska pravoslavna crkva je donela odluku da monah koji će apostolskim žrebom birati patrijarha bude arhimandrit Matej Ristanović iz manastira Sisojevac.

SPC, izborni Sabor Svetog arhijerejskog Sinoda Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik. To će ovoga puta biti arhimandrit Matej Ristanović.

12:43 Svaki vladika ima svoj sto

Svakog vladiku u Hramu Svetog Save sačekao je poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome će biti snimani govornici, a svakom od njih biće dostupna i fascikla sa članovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku.

Saborom predsedava episkop sremski Vasilije jer je episkop šabački i admnistrator eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsedavajućeg, juče hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

12:00 Počinje Sabor

Posle pauze koja je počela u 11 časova, počinje zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora na kojem će SPC dobiti 46. patrijarha. Saboru prisustvuje 36 od ukupno 39 episkopa.

Zvona su oglasila početak sednice Sabora.

11:13 Vladika Pahomije otpušten iz bolnice

Episkop vranjski Pahomije, koji je bio zaražen korona virusom, otpušten je 16. februara iz bolnice.

Posle ponovonog testiranja potvrđeno je da je episkop sada negativan na virus korona.

11:00 Završena liturgija

Liturgija sa prizivom Svetog duha, koja je uobičajena za početak svakog Sabora, završena je u 11 časova u Hramu Svetog Save.

Prema rasporedu koje su vladike dobile, pauza će trajati do podneva, kada počinje priziv Svetog duha i početak zasedanja Sabora.

10:30 Raspored današnjih aktivnosti vladika 

Vladike SPC koje danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu učestvuju u izboru patrijarha, dobile su precizan i detaljan raspored današnjih aktivnosti.

Prema tom rasporedu, liturgija koja je počela u 9 časova, trajaće do 11 sati. Zatim, od 11 do 12 sati, imaju doručak u Parohijskom domu Svetosavskog hrama.

Od podneva počinje priziv Svetog duha i početak zasedanja Sabora. Sat i po vremena kasnije, predviđena je pauza za kafu, u 13.30 sati, a u 16.00 je ručak u Parohijskom domu. Zasedanje se nastavlja u 16.30, pa do 18.30 sati, a večera u Patrijaršiji SPC predviđena je za 19.30.

9:18 Traje Liturgija, uobičajena za početak Sabora

U toku je Liturgija sa prizivom Svetog duha, koja je uobičajena za početak svakog Sabora.

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsedavajući Svetim arhijerejskim Sinodom, koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Na Liturgiji su, među ostalima, vladika bački Irinej, episkop Porfirije, remezijanski Stefan, episkop vranjski Pahomije, vladika nemački Grigorije, budimljansko nikšići Joanikije, zvonačko tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije Raketa, vladika šumadijski Jovan, timočki Ilarion, a do sada u Hram nisu došli episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

9:15 Istoričar: Očekujem da SPC danas dobije patrijarha

U Hramu Svetog Save na Vračaru danas počinje sednica Sabora SPC na kojoj će arhijereji birati novog patrijarha, a istoričar Aleksandar Raković očekuje da će izbor biti završsen do večernjih sati.

- Očekujem da se brzo, već u prvom, eventualno u drugom krugu, reši pitanje koja trojica ulaze u apostolski žreb odakle se izvlači ime novog srpskog patrijarha - naveo je Raković u izjavi za RTS.

Raković kaže da se radi o važnom izboru za tron "ključne institucije za opstanak srpskog naroda".

- Crkva je ostala jedina institucija srpskog naroda koja okuplja sve Srbe. Nakon razbijanja naše države 1991, 1992. pa 2006. godine, Srpska pravoslavna crkva jedina ''zasvođuje'' čitav srpski narod. Za očekivati je da će i ubuduće srpski patrijarh igrati ulogu objedinitelja svih Srba - kazao je Raković.

Povodom učestalih medijskih napisa da ima podela unutar SPC, Raković kaže da izvesna nesloga među arhijerejima postoji mada je to, prema njegovim rečima, malo prenaglašeno u medijima.

- Kada bude izabran patrijarh, očekujem da će svi uskliknuti ''aksios'', tj. dostojan. Tako će sve rasprave u proteklom periodu biti ostavljene po strani - rekao je on.

8:30 Pristižu vladike u Hram

Sveti arhijerejski Sabor na kome će biti izabran 46. patrijarh SPC, počeće danas u podne u kripti Hrama svetog Save, a pre toga u 9 časova biće održana sveta liturgija sa prizivom svetog duha, uobičajna za početak svakog Sabora, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji SPC.

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prisustvati episkop australijsko novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, a upitno je i prisutstvo vladike vranjskog Pahomija koji je nedavno oboleo od korone.

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana, a deo njih će biti smešten u Patrijaršiji, ostali po sopstvenom izboru.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolična većina prisutnih vladika.

Po izboru tri kandidata, njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Po navodima pojedinih medija, Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim žrebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.

7:02 Ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji

Mitropolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom kaže da će se i ustoličenje 46. patrijarha obaviti u Pećkoj patrijaršiji.

- Ustoličenje će uslediti i u Pećkoj patrijaršiji, a Sinod će odlučiti kada - možda u septembru, oktobru - navodi mitropolit.

Iako retka, ova praksa je legitimna i poreklo vodi iz novozavetnog izbora apostola Mateja, koji je žrebom izabran posle Judinog izdajstva. Zbog toga je uvedena u Ustav SPC.

Video: Apostolski žreb: Ovo je postupak izbora novog patrijarha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    18. februar 2021 | 14:41

    Ко год буде рукоположен од мене ће имати исто поштовање ... ПС "ВЈЕРУЈЕМ У ЈЕДНОГА БОГА, ОЦА СВЕДРЖИТЕЉА ТВОРЦА НЕБА И ЗЕМЉЕ... " АМИН!!!

  • Sasa91

    18. februar 2021 | 09:53

    Gospod bira, i vjerujem da ce nam dati najboljeg za nas trenutno. Ja licno bih voljeo da bude Joanikije.

  • Srbin

    18. februar 2021 | 14:03

    Ne čeka samo Srbija, čeka cijeli srbski narod svugde u svijetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA