≫ 

Odbranjene studentske poliklinike, nadležni u njima poručuju: "I nadali smo se da ćemo uspeti"

Studenti predali peticiju protiv zatvaranja poliklinika ministru zdravlja, Lončar im rekao da nema zatvaranja

  • 0
Studenti učenici korona virus Ilustracija Foto: Tanjug/AP

I ministar zdravlja Zaltibor Lončar kazao je da studentske poliklinike neće biti ugašene, odnosno pripojene domovima zdravlja kako je previđao Masterplan o reorganizaciji zdravstvenih ustanova. Lončar je to rekao studentima iz inicijative "Kreni promeni", koji su mu predali peticiju protiv gašenja studentskih poliklinika.

Da se poliklinike neće gasiti prva je jutros rekla premijerka Srbije Ana Brnabić.

Tim povodom pozvali smo dr Milu Paunić, epidemiologa Studentske poliklinike u Beogradu i člana sindikata ove institucije. Ona je za Telegraf.rs rekla da ih veoma raduje što sve ide u dobrom pravcu.

- I nadali smo se da će biti tako. Ništa zvanično još nismo dobili, ali čujem od kolega šta je premijerka izjavila, da sve ide u dobrom pravcu i da će biti onako smo se i nadali - rekla je dr Paunić za Telegraf.rs.

Ona je prošle nedelje za naš portal rekla da bi pripajanje pokliklinika domovima zdravlja bila loša ideja, da naprotiv, one treba još da se razvijaju i da bi to bilo loše s obzirom na to da se reformom obrazovanja očekuje jop stranih studenata. 

Kako se ne bi ovo desilo, pokrenuta je peticija. Tu peticiju su jutros studenti predali ministru zdravlja, Lončar je razgovarao sa njima i i rekao im da poliklinike neće biti zatvarane.

Ministar je pojasnio da je Svetska banka finansirala i učestvovala u izradi Master plana, a da je ideja uglavnom preslikana iz Hrvatske.

- Taj plan nećemo prihvatiti, ali smo u obavezi da ga pustimo na javnu raspravu. Rekao sam minsitru prosvete Branku Ružiću da se ništa neće menjati i da o tome obavesti studente -  rekao je Lončar.

Ipak, Nikola Arsenić iz studentske inicijative "Kreni promeni" kaže da studenti nisu obavešteni o tome, te da je nesporazum "nastao unutar vlade", i predlog o zatvaranju studentske polikinike u epidemiji najveće zdravstvena krize virusa korona ocenio kao "okretanje leđa studentima".

On smatra da studeneti sa Vladom i resornim ministarstvom imaju lošu komunikaciju, što se, kaže, moglo videti prošle godine, kada su "terani iz domova" zbog korone, borili se za dodatne rokove, manje školarine, koje na kraju nisu odobrene...

Arsenić je skrenuo pažnju i na položaj studenata, koji kaže, nije dobar, da ih 50.000 godišnje napusti zemlju, uz tvrdnju da se "ovde prodaju putne ili članske karte, a ko ne izabere člansku, dobiće putnu".

Na te reči reagovao je ministar Lončar koji je reka da je to politički govor i da niko ne proteruje studente, kao i da Ministarstvo zdravlja čak zapošljava najbolje diplomce odmah po završtetku studija.

Inače, studenti iz ove inicijative prikupili su 35.000 potpisa za peticiju "Ne damo studentske poliklinike".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA