• 72

Novosađanka zabrinuta zbog tuče mladih pita sve: "Šta je s našom decom, šta smo pogrešno uradili?"

, Telegraf

Agresivno ponašanje kod jedva punoletnih ljudi koje je sve češće i masovnije, postavilo je i pitanje ko je krivac za tako surove izlive besa mladih

  • 72
Tuča, pesnica, napad

Foto-ilustracija: Shutterstock

Dvojica mladića teže su povređena, a jedan lakše u stravičnoj tuči koja se dogodila u subotu uveče ispred jednog novosadskog lokala. Mladići su se pesničili, a onda su "radili" noževi, šutiranje u glavu i na kraju gaženje. Roditelje širom Srbije ova vest i te kako je zaprepastila, a nadasve zabrinula, posebno jer dvojica od četvorice uhapšenih mladića imaju po 20, a dvojica po 21 godinu.

Ovaj stravičan događaj, ali i sama tema vršnjačkog nasilja, besa i agresivnosti kod mladih, preneta je i na društvenu mrežu Fejsbuk, gde su roditelji, uglavnom majke mladih ljudi, povele polemiku o uzrocima, ali i potencijalnim rešenjima koja bi sprečila agresivna ponašanja.

Jedna Novosađanka, majka tinejdžera (16), postavila je upravo to pitanje: "Šta je sa našom decom, gde idu, čemu smo ih pogrešno naučili?".

- Užasno sam potresena događajem koji se zbio 20. februara u u ulici Laze Telečkog, gde su tinejdžeri zverski tukli svog vršnjaka. Sav svoj nagomilani bes, frustracije ili šta god već, iskalili su na tom detetu. I sami još deca. Ne mogu da razumem da takva količina zverstva može da se ispolji prema svom vršnjaku koji nemoćno leži na ulici dok ga besomučno šutiraju u glavu. Volela bih, ako u grupi ima neko stručan, pojasni gde mogu biti koreni tolike količine mržnje prema vršnjaku? Šta to može da izazove takvo zversko iživljavanje golobradih mladića nad svojim vršnjakom? Za nasilje, bilo kakvo nasilje, opravdanja nema. I da, plašim se, plašim se toga da će možda moje dete sutra biti negde pretučeno, da će to biti njegov drug ili neko koga ni ne poznaje, svejedno, mnogo se plašim, bilo ko da je u pitanju. Da li možemo i kako sprečiti ovakve jezive događaje? - napisala je ona u Fejsbuk grupi "Novosađanke", a na njen post nanizalo se više od 300 komentara podjednako zabrinutih roditelja.

- Ono što je razlika između onog i ovog vremena je sto je onda postojala kazna, od malih nogu. A sada očekujemo da im do 18 dozvoljavamo sve, a da na dan 18-og rođendana oni magično postanu vredni, radni, savesni i odgovorni građani puni razumevanja i empatije za druge. E, pa, čini se da tako ne ide... - napisala je jedna korisnica.

Ko je krivac?

Među roditeljima se ujedno i povela polemika o tome koga kriviti za agresivno ponašanje mladih.

- Krvi su isključivo roditelji sa svojim pogrešnim vaspitanjem i nevaspitanjem generalno. Roditelji, umesto ljubavlju, decu doje mržnjom, tračare pred decom, komentarišu koliko ko ima, etiketiraju...

- Jedini krivac su roditelji!

- Splet porodice i sredine dovode do ovakvog divljaštva. U 21. godini nije više dete. Roditelju da, ali društvu... oni su mladi ljudi.

ulična tuča

Foto-ilustracija: Shutterstock

- Kao prvo, sve kreće od kuće i kućnog vaspitanja. U manjem uzrastu decu puštaju samu napolje da rade po ulici šta hoće. Evo već nekoliko puta deca uzrasta od 8-10 godina ulaze u tuđe zgrade i iza zgrade bacaju kamenice na prozore.

- Sve potiče iz porodice! Ne može ni televizija, ni škola, ni društvo da nam vaspitava decu!

- Slažem se sa svim komentarima, jeste da sve polazi iz kuće, jeste do vaspitanja, ali najviše je do društva, do napredne tehnologije. Gde god se okreneš - nasilje, fimovi nasilje, na internetu samo nasilja, deca to gledaju i oponašaju druge. Dete može da bude lepo vaspitano, ali ako se uhvati lošeg drustva, postaje isti.

Problem je u društvu. Nisu deca kriva. Problem je u nama što nas nije briga što su komšiji prebili dete. Što je nečije dete ubijeno. To sve vide deca, zato su i takva. Život je drugačiji od onog što im mi pričamo. Do nas je, nije do dece.

- Roditeljima je oduzeto pravo da budu autoritet. Danas sopstveno dete ne smeš mrko da pogledaš, odmah govore da će zvati policiju. Prvo što uče da imaju svoja prava... To im se prvo servira... - ređali su se komentari zabrinutih roditelja.

Video: Opšta tuča u Novom Sadu sa lošim epilogom: Mladić u teškom stanju leži na KCV

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    A tek kada ova "deca " zajašu vlast pa za 15-20 godina krenu da vladaju državom ima da hapse i trpaju penzionere u zatvor eto tako iz hira kao što se i njima sada zabranjuje pravo na mladost! Doneti su morbidni zakoni gde se sve radi da se udalji muškarac od žene i obrnuto i šta očekujete da sade cveće iz dosade? Biće što nismo još videli, to je sigurno !

  • Vuk1989

    Za sve su krive žene. U 98% vršnjačkog nasilja kao i onog kasnije, stoje devojčice/devojke/žene. Da se razumemo, to nije nova moda, to je tako od kad znam za sebe ali u doba pre ratova 90-tih i opadanja sistema vrednosti, desi se po neka tuča i mir-mir-mir niko nije kriv. Danas, sa totalno poremećenim porodičnim i svim ostalim vrednostima, u društvu gde je bitno koliko ko ima i koja kola vozi, a ne ko je kakav, dolazi do još goreg nasilja jer su ženska bića shvatila da imaju kontrolu. Kad te kontrole više nema, dolazi do tragedije.

  • Baki

    Za odgoj dece su isključivo krivi roditelji

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima