• 0

Ulična tuča u Novom Sadu opominje: Alkohol doprinosi nasilju, mladi ne uče kako da obuzdaju bes

- Samo jedna jedina rečenica može da bude okidač za ugrožavanje nečijeg života – kaže sociološkinja

  • 0
Tuca u skoli, vrsnjacko nasilje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ispred ugostiteljskog objekta u Novom Sadu u subotu uveče došlo je do brutalne tuče u kojoj su dvojica mladića teže, a jedan lakše povređen. Napad je započeo pesničenjem, a potom i noževima, šutiranjem i gaženjem po glavi. Četvorica mladića iz Šida su lišena slobode zbog učešća u tuči, a ono što dodatno zabrinjava su njihove godine – dvojica imaju po 20, a dvojica po 21 godinu.

Šta nagoni mlade ljude da budu nasilni za NS Uživo govorila je sociološkinja Kristina Pejković.

- Postoje podaci da nasilna dela počine muškarci između 15. i 30. godine života - kaže Pejković. - Različiti faktori doprinose tome; od same biologije muškaraca u koje spadaju i sami hormoni, preko društveno-ekonomskog statusa, do želje za dokazivanjem, a bitan faktor je i porodica.

Konobar čaše alkohol kafić restoran

Foto: Tanjug/AP

Dodatni faktor iz okruženja koji utiče na nasilničko ponašanje je siromaštvo. Naime, u siromašnijim sredinama je veća borba za resursima i pre će doći do ovakvih situacija.

Takođe, do tuča dve rivalitetske grupe dolazi i kada se isprepletu emocije straha i besa. Samo jedna jedina rečenica može da bude okidač za ugrožavanje nečijeg života.

- Alkohol mnogo doprinosi porastu nasilja među mladima. S obzirom na to da se ovaj konkretan slučaj desio ispred kafića, verovatno je konzumacija alkohola doprinela tome. O tome postoje i brojne studije – ističe Pejković.

Prema njenim rečima, još jedna zabluda u vezi sa nasiljem je stanovište da možemo da „istresemo agresivnost“ na džaku za udaranje.

- To je netačno. Mi treba da naučimo da se kontrolišemo i svaki put kada imamo neku jaku emociju da probamo da je obuzdamo – naglašava Pejković.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima