Za neodgovorne vlasnike ljubimaca kazna do 50.000 dinara: Ako imate psa i mačku, ovo morate uraditi

, Telegraf

Samim tim što cena kazne nije određena "fiksno", predmeti završavaju kod sudije za prekršaje

Pas, mačka, čip, vakcina

Foto: Pixabay

Svako ko ima psa, pa i mačku, ima dve obaveze prema svom ljubimcu - da ga čipuje, pa samim tim upiše u registar, i da ga vakciniše. Ukoliko to ne uradi, kazne se kreću od 5 do 50 hiljada dinara, a kontrolu vrši komunalna milicija, gradska, ali i republička inspekcija.

Za proveru pasa koje vlasnici izvode na ulicu zadužene su gradske službe. U skladu sa aktima koje donese grad ili neka opština, komunalne službe mogu da provere da li ste psa kog šetate čipovali ili vakcinisali.

Međutim, inspektori mogu da vam dođu i na vrata stana ili kuće, a kada je u pitanju republička Veterinarska inspekcija, to se radi po prijavama.

- Veterinarska inspekcija ne vrši "proveru" vlasničkih pasa na ulicama i parkovima, jer to kontrolišu komunalne službe (komunalna policija i/ili inspekcija) gradova i opština, u skladu sa donetim aktima lokalnih samouprava. Provere u stambenim prostorima se obavljaju skoro isključivo po prijavama građana, jer veterinarska inspekcija nema u planu inspekcijskog nadzora obilaske vlasnika pasa i mačaka "od kuće do kuće" - objasnili su nam u ovoj službi.

Ipak, postoji i mogućnost da postupe prema obaveštenjima veterinarskih službi koje prate stanje na terenu.

- Veterinarske organizacije koje sprovode godišnji plan programa mera zdravstvene zaštite životinja, koje sprovode aktivne nadzore zdravstvenog stanja životinja, obaveštavaju veterinarsku inspekciju o mogućim nepravilnostima kod držalaca kućnih ljubimaca, nakon čega veterinarski inspektori rešenjem nalažu otklanjanje tih nepravilnosti (obeležavanje, vakcinacija i sl.).

Nema prekršajnog naloga

- U skladu sa nadležnostima veterinarske inspekcije, kontroliše se obaveza vlasnika vezana za obeležavanje i registraciju kućnih ljubimaca, kao i vakcinaciju protiv besnila u skladu sa Pravilnikom - jednom godišnje. Kazne se kreću u rasponu od 5.000- 50.000 dinara - objasnili su nam.

Samim tim što cena kazne nije određena "fiksno", predmeti završavaju kod sudije za prekršaje.

- Veterinarska inspekcija ne "piše kazne" nesavesnim vlasnicima, jer u Zakonu o veterinarstvu nema mogućnosti izdavanja prekršajnog naloga, već podnosi zahteve nadležnim sudijama za prekršaje. Centralna evidencija o podnetim prekršajnim prijavama za ovakvu vrstu nezakonitosti, se ne vodi. Prekršajne naloge može da izda komunalna policija ili inspekcija - objasnili su nam u inspekciji.

Sve ovo važi i za mace

Možda nije uobičajeno, ali i mačke bi trebalo upisati u registar, čipovati i vakcinisati.

- Pravilnik se odnosi na "kućne ljubimce", dakle i za mačke, kako za vakcinaciju protiv besnila tako i u delu obeležavanja i registracije životinja - objašnjavaju uveterinarskoj inspekciji.

Ipak, kada je upitanju besnilo, možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima. Ova bolest je stavljena pod potpunu kontrolu.

- Urbano "gradsko" besnilo ne postoji decenijama unazad. U poslednje 2 godine, nema pozitivnih nalaza ni kod divljih životinja (u 2017. i 2018. samo po 1 slučaj), što se može objasniti uspešnom akcijom oralne vakcinacije divljih mesojeda. Oralna vakcinacija je planirana i za naredne godine - objasnili su u Veterinarskoj inspekciji.

A kako izgleda oralna vakcnacija, možete pročitati u našem posebnom tekstu na ovu temu. Nema iglica, niti opasnosti, a životinja se namami da vakcinu pojede umotanu u slasni mamac (biskvit). Međutim, ono što je njima slasno, ljudima je i te kako odbojno - mamac ima izuzetno neprijatan miris - kombinaciju pokvarene ribe i leša u stanju raspadanja.

Ipak, ako se i sretnu sa ovom vakcinom u prirodi, što je retkost, ne moraju da brinu, jer one nisu otrovne. Ako ipak dodirnu sam sadržaj vakcine crvenkaste boje, trebalo bi dobro da operu i dezinfikuju ruke.

Video: Dirljiva priča o neraskidivom prijateljstvu: Veterinar spasio psa od eutanazije

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malisa

    A sta cemo sa ljudima koji u stanu imaju preko 10 pasa i ne znam cega jos? Sto ti ljudi ne snose neke posledice, to je isto mucenje životinja.

  • Pa

    Vreme je da se taj problem resi dosta je vise bacanja pasa na ulice

  • Markoni

    Moji imaju kuce u kuci u dvoristu nikada nije vezano ima svoju kucicu ekstra.Mali pas mesanac.I bili nam na vrata,ima knjizicu iako je mesanac cipovan je vakcinican jede samo granule ,biskvite...Ali nisam znao da ovi dolaze po prijavi gradjana? Znaci neko prijavio neka čepulja mislio da je avlijaner pa da nam napakosti.C,c,c,...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima