• 2

Dr Ristanović: Ima razloga za oprez, ali ne i za strah

"Ova pandemija se mogla naslutiti i tera studente da "stoje ispred brda, a gledaju iza brda" i da pažljivo analiziraju sve što se napiše", kaže Ristanović

  • 2
Sinopharm Sinofarm vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Načelnica Odeljenja za mikrobsku genetiku i imunologiju VMA, Elizabeta Ristanović, kaže da u pandemiji ima razloga za oprez, ali ne i za strah, objašnjavajući da je uplašen čovek bolestan čovek i da strah narušava imunitet.

Ristanović je za RTS rekla da vreme pandemije u kome živimo dokazuje ono što stručnjaci znaju, a to je da su virusi i njihovi produkti oko nas, da oni žive u nama, u prirodi, da nam neki pomažu, a da neki vrebaju da izazovu bolest.

- Pandemija je bilo u prošlosti, one su neretko menjale tokove ljudske istorije od Justinijanove kuge koja je uticala na propast Rimskog carstva, Napoleonovog pohoda na Rusiju koji je zaustavio tifus, golgote koja je pratila srpsku vojsku tokom Prvog svetskog rata i epidemija tifusa, epidemije variole, ebole, SARS-a, MERS-a - rekla je Ristanović.

Prema njenim recima, ova pandemija se mogla naslutiti i dodaje da tera studente da "stoje ispred brda, a gledaju iza brda" i da pažljivo analiziraju sve što se napiše.

- Moglo se uociti da se pandemija često pominje od 2013. godine u naučnim radovima i često je pominjan koronavirus, koji je izazivac 35 odsto respiratornih infekcija u jesenjim mesecima - istakla je doktorka.

Ristanović je, ipak, optimista i smatra da nema razloga za strah.

- Ima razloga za oprez, uplašen čovek je bolestan čovek i to ima neuro-endokrinološko objašnjenje - navodi profesorka i objašnjava da strah narušava imunitet, što znaci da se ne treba plašiti, ali treba biti oprezan.

Važno je, dodala je, kada se emituju kljucne poruke da to ne bude izazivanje panike i straha, već da se ljudima objasni kakvi će biti benefiti ukoliko se ponašaju na određen način.

Video: Zajedno došli da prime vakcinu: Nikola Rađen i Filip Krajinović se vakcinisali protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    A ko ce sad biti optuzen za izazivanje straha i panike ,ocigledno da su neke kolege trebalo da konstatuju i nekog psihologa psihijatra jer pandemija zahteva i takvu vrstu edukacije jer panika i strah mogu preko noci ,bukvalno preko noci slomiti coveka

  • BRAVO

    KRALJICEEEE! NAPOKON NEKO NORMALAN!! 👏👏👏👏❤️

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima