Zelić: Nema preminulih koji su primili 2 doze vakcine. Za Vidovdan možda konačan izlaz iz epidemije

Do ponedeljka u podne zabeleženo ukupno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, najviše na "Sinofarm" - 263

  • 6
Vakcinacija registracija Beogradski sajam koronavirus ljudi maske Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska srestva Srbije izjavio je danas da je do sada zabeleženo 736 neželjenih reakcija na sve vakcine protiv korona viorusa.

Vakcina je efikasna, bezbedna i možemo da vidimo izlaz, rekao je Zelić za RTS i istakao da među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani.

- Studije iz SAD, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije - dodao je Zelić.

Kada je reč o neželjenim reakcijama na vakcine, Zelić je naveo da je do ponedeljka u podne zabeleženo ukupno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, najviše na "Sinofarm" - 263.

- To sve proveravamo. Kada gledamo u odnosu na ukupan broj vakcinisanih, to je zanemarljivo - naglasio je Zelić.

On je naveo da je bilo ukupno pet težih reakcija, ali da nijedna nije zahtevala dužu hospitalizaciju.

Kada je reč o borbi protiv uticaja antivaksera i lažnih vesti, Zelić navodi da se ALIMS proteklih nekoliko nedelja bavio društvenim mrežama kako bi bile demistifikovane lažne informacije.

- Moramo stalno da budemo budni da bismo reagovali na takve pojave. Aktivni smo i kroz edukacije, moramo da pričamo sa ljudima, da im objasnimo, da ih ohrabrimo, često je malo dovoljno da se kroz lični kontakt dobije informacija - rekao je Zelić.

On je istakao da je suština da se osnaži poverenje u institucije.

Zelić je rekao da građani mogu da ga pozovu na 011 3951 139 kako bi porazgovarali sa njim i dobili sve neophodne informacije o studijama i sastojcima vakcina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. april 2021 | 11:51

    Da li u "nezeljene efekte" racunate ako osoba 5 dana nakon druge doze sinofarm vakcine dobije mozdani udar kao posledicu tromba i premine? Ili to nema veze?!

  • milanče🇷🇸

    6. april 2021 | 11:25

    Ko meni garantuje da necu da umrem ili dobijem nesto ako se vakcinisem??? Znacu ruski rulet??? Ne ne reskiram ja nista💪💪💪

  • Лазар

    6. april 2021 | 11:48

    Да ли су Тозовац, Балашевић, Власта примили обе вакцине?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA