≫ 

Krizni štab: Ublažavanje mera, evo šta se menja od ponedeljka i kada se deca vraćaju u škole

O novom ublažavanju sledeće nedelje

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa  koja je počela  u 8 časova u Palati Srbija, je završena. Nakon sednice obratio se prof. dr Branislav Tiodorović, koji je rekao da bi od ponedeljka mogli da počnu tržni centri da rade, da mogu od 19. aprila da se vrate đaci u škole, a da bi se sledeće nedelje razmatralo i dalje ublažavanje mera. 

Na samom početku on je kazao da je epidemioloka situacija još u statusu vanredne.

- Uočava se blaga tendencija pada smanjenja broja novih slučajeva oboljenja. Uočava se odnos između otpusta i prijema u kovid bolnicama koji se kreće u korist otpusta, a u kovid ambulantama se smanjuje broj prvih pregleda. Međutim, naše kovid bolnice su još veoma pune i pod opterećenjem. Ako se ovakva dinamika bude nastavila u naredna 3 dana, može se razmišljati o određenim postupcima koji će omogućiti da neke od mera u vezi sa organizacijom nekih usluga mogu biti dopuštene - rekao je prof. dr Tiodrović:

Pre svega se misli da tržni centri mogu da rade od ponedeljka, pod pretpostavkom da se ova tendencija nastavi. Oni ugostiteljski objekti koji su u tržnim centrima sa mogućom baštom ili izlazom na otvorenom bi, takođe, mogli da rade. I dalje ostaju zatvoreni i ne mogu funkcionisati oni delovi ugostiteljskih objekata u uzatvorenom prostoru. Nadamo se da ćemo i o tome moći da razmišljamo sledeće nedelje.

- Mislimo da je vreme da se online nastava smanji, bolje rečeno svede samo na lokalne procerne u u žarištima, a da od 19. aprila škole počnu da rade po starom sistemu - rekao je prof. dr Tiodorović. 

Rešenje u vakcinaciji

Istakao je da je akcenat i dalje na merama, pre svega nošenju maski, čak i na otvorenom, ako su ljudi u gužvi.

- Fizička distanca, takođe, i dezinfekcija. Mislim da je trenutak da naglasimo da nam se odlično obavlja vakcinacija, posebno poslednja dva, tri dana, i da očekujemo da će se to nastaviti i narednih dana, i da nam je to, u stvari, rešenje cele naše situacije, uz poštovanje mera. Uz što veći obuhvat vakcinacije u što kraćem vremenu mogu se zaustaviti novi sojevi, ne samo britanski već i drugi - podsetio je prof. dr Tiodorović.

Odziv za vakcinaciju, kako je rekao izuzetno je dobar, ali je i naglasio da ne zavisi sve od nas već i od proizvođača koji bi trebalo da ispoštuju isporuke vakcina.

- Mi jesmo najbolji u Evropi po tome koliko vrsta vakcina obezbeđujemo i koliko se stanovništva vakcinisalo. Nadamo se da ćemo ovaj trend održati i da ćemo imati isporuke od proizvođača, i da ćemo za mesec, dva dana imati kolektivni imunitet sa vakcinisanima i onima koji su preležali kovid 19 - rekao je dr Tiodorović.

Dodao je da ima malo optimizma, da za sada još depresivno deluju brojke preminulih.  

- Nadamo se da će i to uskoro biti bolje. Bilo bi dobro da iz vanredne siđemo na nesigurnu situaciju, to bi bio znak da mere možemo ublažiti. 

Deca nisu izuzetno ugrožen deo populacije

Na pitanje ako ima dosta obolele dece zašto se insistira na povratku u školu, kazao je: 

- Imamo teških slučajeva i kod dece ali taj broj procentualno je ispod onoga koji se mogao očekivati da su deca izuzetno ugrožena populacija. Ako bismo to gledali samo po bolnicama KBC "Dr Dragiša Mišović", Institut za majku i dete, pedijatrijske bolnice u Nišu i Novom Sadu, onda vidimo da nije takva situcija. To ne znači da ne treba razmišljati o deci. Posebni treba pratiti decu koja imaju određene komorbiditete.  

Rekao je da svaki član Kriznog štaba mora da se ponaša odgovorno.

- Svako od nas treba da bude primer stanovništvu kako treba da se ponaša u odgovarajućim situacijama - kazao je on odgovarajući na pitanje u vezi sa proslavom Zvezde nakon derbije.

Kazao je da što se tiče obaveznosti vakcinacije protiv korona virusa za sve građane, da će se o tome tek polemisati.

- Deca koja idu u školu, obdaništa treba da budu vakcinisana. Svim studentima koji su morali da putuju u SAD morao sam da izdam potvrdu da su vakcinisali. To je praksa svuda u svetu. Ustavni sud SAD je davno doneo odluku o obaveznosti vakcinacije. Ali, to se odnosi na obavezne vakcine kojih imamo 11 obaveznih za decu. To se ne odnosi na ovu situaciju.  Kada je u pitanje korona virusa  ali što se tiče zdravstvenih radnika, za njih apsolutno treba da bude obavezna - rekao je prof. dr Tiodorović.

Benefiti za vakcinisane

Da li bi Krizni štab podržao ideju da se dozvoli da se vakcinisani pojavljuju na većim skupovima, poput utakmica?

- Mi nismo pusto ostrvo, pratimo šta se dešava u Evropi i svetu. Ako vidimo Izrael i Veliku Britaniju, sigorno ćemo i mi razmišljati o tome da određene benefite imaju oni koji su se revakcinisali sa dve doze, I treba da razmišljamo, ali to je pitanje za pravnike, za ljudska prava, pitanje etike... I oni koji nisu vakcinisani a ima opravdanje zdravstvenih radnika zašto nisu, a uz negativan PCR da mogu to isto.

Poslednje ublažene mere važe od ponedeljaka, kada su počele da rade bašte ugostiteljskih objekata i kada je radno vreme produženo do 22 sata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA