Pacijentu iz Beograda ovaj lek je oružje protiv kovida, ali nema ga mesecima: Sad mu preti bolnica

Elfonis je "respiratorni" fluorohinolon (moksifloksacin) i indikovan je za lečenje pneumonije kod pacijenata sa umerenim i visokim rizikom

  • 22
Pacijent, ilustracija Foto: Shutterstock

Antibiotika "Elfonis", koji se prema protokolu za lečenje kovid-19 pacijenata koristi kod onih sa umerenom teškom kliničkom slikom, nema već mesecima. 

- Lekar mi je rekao da, ukoliko ne pronađem taj lek, moraću da idem u neku od kovid bolnica jer mi je CRP i dalje visok iako imam koronu skoro 20 dana. Napomenuo mi je da tog leka nema u apotekama već mesecima - kazao je za Telegraf.rs S.R. (46) iz Beograda.

Iz Apoteke "Beograd" su za Telegraf.rs potvrdili navode našeg čitaoca.

Elfonis je antibiotik, deficitaran već nekoliko meseci, nema ga ni dobavljač ni proizvođač - izjavili su iz Apoteke "Beograd".

Elfonis je "respiratorni" fluorohinolon (moksifloksacin) i indikovan je za lečenje pneumonije kod pacijenata sa umerenim i visokim rizikom.

- Lek "Elfonis" se nalazi na tržištu, a dodatne količine biće u apotekama od sutra, 16. aprila 2021. godine. Prema protokolu za lečenje kovid-19 pacijenata sa umereno teškom kliničkom slikom savetuje se antibiotska terapija prema vodiču za racionalnu primenu antibiotika - izjavili su za Telegraf.rs iz Hemofarma koji je proizvođač pomenutog leka.

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 2.971 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 35 pacijenata.

Testirano je 14.565 osoba, a hospitalizovano je 7.341.

Na respiratoru je 259 pacijenata.

Od početka epidemije testirano je 3.646.957, pozitivno je bilo 654.870, a preminulo je 5.881.‬

Ukupno je vakcinisano 3.020.401, a revakcinisano 1.212.997 u Srbiji.

Video: Na Torlaku počela proizvodnja vakcina protiv koronavirusa: Izvršeno punjenje prve serije Sputnjika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanja

    15. april 2021 | 19:21

    Bolje da se svetska zdravstvena zajednica usresredila na pronalaženje efikasnih lekova i protokola lečenja pre nego razvoja vakcine.

  • Djordje

    15. april 2021 | 21:18

    Vec vise od deceniju neko namerno namece ovom narodu kako su antibiotici stetni i kako treba da se umesto njih lecimo kojekakvim travama i cajevima kao u srednjem veku. Narod umire, zivotni vek sve kraci.. Prvo su ih zabranili u slobodnoj prodaji, toboz zbog zloupotreba i sl. a onda su polako i nestajali iz primene. Zato ih i nema.

  • Deki

    15. april 2021 | 22:05

    Korona je vrsta gripa zasto antibiotik🤔🤔🤔,on je valjda za bakterije i infekcije tako pricali doktori do sada.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA