≫ 

Danas je drugi dan Vaskrsa, ili Svetli ponedeljak: Ove običaje bi trebalo ispoštovati

Pozdravlja se sa "Hristos vaksrse" i odgovora sa "Vaistinu vaskrse" sve do Spasovdana

  • 6
Uskrs, uskršnja liturgija hram Svetog Save Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas drugi dan Vaskrsa, u narodu nazvan Svetli ponedeljak. Sutra se obeležava Vaskršnji utorak, po narodnom verovanju, jedini dobar utorak u godini.

Vaskrs se slavi tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi i današnji Vaskršnji ponedeljak i sutrašnji Vaskršnji utorak.

Vaskršnjim ponedeljkom započinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa. Vrlo je raširen i naziv "Bela nedelja", jer spada u tzv. trapave sedmice, tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak.

Budući da se Vaskrs slavi tri dana, vaskršnji ponedeljak je drugi dan slavlja.To je, takođe dan kada se praktikuju razni običaji bogosluženja na taj dan su ista kao i za Vaskrs.

Na primer, u vojvođanskim selima, se zadržao običaj polivanja devojaka na vaskršnji ponedeljak. Naime, momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Na vaskršnji ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, ali kako je dan ranije predviđen za najužu porodicu, ovog dana se ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji.

Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola, njime hrišćani naglašavaju svoju veru i pobedu života nad smrću. Čitava sedmica od Vaskrsa do Tomine nedelje naziva se svetla, ali i bela, što znači da se tokom nje ne posti.

Baš zbog Tomine nedelje, sedam dana po Vaskrsu, naziva se i Tomina sedmica. Na ovaj dan se nebo zatvara, pa se negde ova sedmica naziva još i Zaklopita. I dalje, uobičajen pozdrav je "Hristos vaskrse", a odgovor "Vaistinu vaskrse". Pozdravlja se tako 40 dana, sve do Spasovdana.

Vaskršnji utorak je, po narodnom verovanju, jedini dobar utorak u kalendarskoj godini. Ako se dete rodi na ovaj dan biće srećno i dugovečno.

Stariji ljude tvrde da će, ukoliko je uveče na Svetlu sredu nebo zvezdano, godina biti izuzetno rodna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    3. maj 2021 | 09:25

    Verujemo istini ona na kraju pobeduje sve u zivotu. Hristos Vaskrse.

  • Petar

    3. maj 2021 | 08:36

    Malo se pise uskrs mali Vaskrs ko smo mi koje smo vere.

  • Vuk

    3. maj 2021 | 11:18

    Hm, čije sada to??? Ha znam da je VODENI Ponedeljak i Utorak, strašno kako izvrćemo da bi se dodvorili trulom zapadu?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA