≫ 

Vlada je u Inzbruku u opancima primio diplomu: Dobio ju je na oba dana pobede nad zlom

"Hteo sam na ličnom primeru da pokažem da tradicija i nauka, prošlost i savremenost itekako idu jedno uz drugo"

  • 34
Vladimir Vlajić Foto: Arhiva porodice Vlajić

U početku beše reč - Vladimir Vlajić, momak koji je poznat po svom istrajnom zalaganju da se u gradu Inzbruku postavi ispravno potpisana spomen ploča Diani Budisavljević ispred Srpske pravoslavne omladine Inzbruka (SPOJI) ovog vikenda svečano je magistrirao sociološke i ekonomske nauke na Univerzitetu u Inzbruku. I, pomalo iznenadio dekana i kolege - pojavio se u "ful" narodnoj nošnji jednog Šumadinca.

U velelepnom univerzitetskom zdanju, pred neobično obučenim profesorima, u državi gde se nauka i te kako ceni, a obrazovani Srbi uvek su dobrodošli, Vladimir je pokazao kako se i daleko od svoje zemlje može negovati srpsktvo. Baš kao i mnogi učenjaci u istoriji koji se nisu odricali narodne nošnje, a još manje iste stideli.

Tako je Vladimir stao u opancima i to baš uoči Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

- Po završetku studija Međunarodnih ekonomskih nauka i dobijanja potvrde o magistraturi 11. novembra 2020. godine na Dan pobede u Prvom svetskom ratu nisam bio toliko siguran da će u skorije vreme doći do svečanog uručivanja diplome koja je iz meseca u mesec pomerana zbog "previsokog broja zaraženih". No, kako naš narod zna da kaže „"strpljen spašen". Odlučio sam ipak da sačekam još neko vreme. Druga opcija bi bila da mi Univerzitet diplomu pošalje poštom na kućnu adresu, što mi je bilo neukusno jer dan svečanog uručivanja ipak predstavlja nešto posebno za najužu porodicu. Dan koji se pamti, jer bez podrške porodice teže bise stiglo do tog cilja.

- I eto, pre oko desetak dana obavestili su me iz organizacionog komiteta za svečane dodele diploma na inzbruškom Univerzitetu da će najverovatnije 8. maja biti upriličena svečana dodela u najužem krugu - kaže Vladimir za Telegraf.rs.

Rekoh sebi, Bogu hvala, ništa nije slučajno! Kakve li divne simbolike - diplomirati i primiti diplomu na oba Dana pobede nad zlom!

Kako je napisao na Fejsbuku, odavno je znao da će na svečani prijem doći u narodnoj nošnji.

- Primer sam pronašao u našim slavnim precima, koji su je s ponosom nosili u raznim prilikama, a tako ostali uvek autentični i svoji. Potvrdu u toj ideji sam našao u mom prijatelju advokatu Filipu Živanoviću, kojeg sam upoznao tokom mojih godinu i po dana provedenih u Beogradu, kada sam gostovao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i pokretao Austrijsku službu sećanja u Srbiji - 2015/16.

- Filip je svoju diplomu na Pravnom fakultetu u Beogradu primio u srpskoj narodnoj šumadijskoj nošnji takođe pranašavši inspiraciju u našim svetlim precima i akademiku prof. Radomiru Lukiću koji je krajem tridesetih godina prošlog veka na pariskoj Sorboni svoju disertaciju odbranio upravo u narodnoj nošnji.

I kaže, to nije neuobičajeno ni za druge narode u Austriji, pa ni za same Austrijance. U narodnim nošnjama, čak i iz daleke Afrike, austrijski studenti primali su diplome.

- Pored svega hteo sam na ličnom primeru da pokažem da tradicija i nauka, prošlost i savremenost itekako idu jedno uz drugo. Potvrdu u tome vidim i u tome što su na jučerašnji dan, moju odluku da se pojavim u narodnoj nošnji, svi prihvatili pozitivno - od rektora i dekana, preko organizacionog tima dodele, pa sve do ostalih apsolvenata.

- To po meni potvrđuje da upravo one različitosti, s kojima postajemo živa bića i autentične individue, čine svet i život lepim, ukoliko jedni prema drugima pristupimo s poštovanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA