≫ 

U Srbiji 2020. je 47 dece stalo pred matičara: Mladi iznad 16 mogli su da se venčaju, više neće moći

U pripremi su izmene i dopune Porodičnog zakona, a jedna od izmena odnosiće se na nemogućnost sklapanja braka pre punoletstva

  • 16
Deca venčanje Venčanje maloletnika i dalje je praska u Srbiji / Foto-ilustracija: Pixabay

U Srbiji je prošle godine 47 dece, sa prethodnim mišljenjem Centra za socijalni rad i sudskim rešenjem, stalo pred matičara. Državni organi su registrovali 191 dete kao žrtvu dečijeg braka, od kojih 11 dečaka i 180 devojčica. Od ovog broja 134 je uzrasta od 16 i 17 godina, a 57 je još mlađe.

Ovo su zvanični podaci o identifikovanim slučajevima koje je od Centara za socijalni rad prikupio Republički zavod za socijalnu zaštitu. Odnose se na situacije kada se država "uključila" da rešava neki problem u partnerskim odnosima i one kada je zahtevano mišljenje o "dostignutoj psihofizičkoj sposobnosti" maloletnika za brak.

Na terenu, međutim, socijalni radnici priznaju da se ne registruju sve situacije, kao nedavno kada je petnaestogodišnja devojčica iz Bogatića pobegla od kuće sa namerom da se uda za četiri godine starijeg mladića. Posle sedmodnevne policijske potrage ona se vratila roditeljima, pa ova vanbračna zajednica kao da nije postojala. Slično je i kada se partneri raziđu bez problema, a najčešće se zbog toga što je zabranjen zakonom dečiji brak prikriva.

brak, svadba, venčanje Foto: Pixabay

Otuda je velika razlika između broja "identifikovanih" dečijih brakova i cifre od 2.000 maloletnika koji tokom godine zasnuju bračnu ili vanbračnu zajednicu, koja se pre dve godine pojavila u medijima, a koja je potekla iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Legalni ili prikriveni, dečiji brakovi su prepoznati kao problem koji mora da se rešava. Država propisuje norme, pa je po slovu postojećeg Porodičnog zakona u Srbiji to je omogućeno deci starijoj od 16 godina na osnovu odluke suda, uz saglasnost roditelja ili staratelja i mišljenje Centra za socijalni rad.

U pripremi su izmene i dopune ovog zakona, a jedna od izmena, kako navode u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, odnosiće se na nemogućnost sklapanja braka pre punoletstva.

- Dečiji brak u kontekstu zloupotrebe dečijih prava podrazumeva i neformalnu zajednicu u kojoj su jedan ili oba partnera uzrasta ispod 18 godina. Iako aktuelni Porodični zakon dozvoljava mogućnost sklapanja braka osobama iznad 16 godina uz saglasno mišljenje nadležnog centra za socijalni rad, činjenica je da takva situacija podrazumeva napuštanje obrazovnog procesa, ima loše efekte na zdravlje i sveukupni razvoj deteta, te samim tim predstavlja kršenje elementarnih prava deteta - navode u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu.

Rani brak vodi u napuštanje škole, siromaštvo, naročito ugrožene devojčice

Rano stupanje u brak podrazumeva napuštanje obrazovanja što vodi u siromaštvo, zaključuju socijalni radnici, a uočene su i posledice ostaju po zdravlje i razvoj dece.

- Kada dete stupi u brak ili vanbračnu zajednicu podrazumeva se da napusti školu, a to povlači i nemogućnost da se zaposli i ostvari ekonomsku nezavisnost, što dalje vodi do siromaštva i najčešće porodičnog nasilja. Naročito su ugrožene devojčice jer rane i višestruke trudnoće ostavljaju velike posledice na dečije zdravlje. Nezaštićena devojčica, osim toga, veoma lako može da postane žrtva trgovine ljudima i višestruke eksploatacije - navode socijalni radnici.

Škola, tinejdžeri, srednja škola Rani brak vodi u napuštanje škole, naročito ugrožene devojčice / Foto-ilustracija: Pixabay

Dečiji brakovi, sa svim štetnim posledicama predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava deteta, zbog čega zakonodavac i predlaže da se podigne starosna granica kao uslov za stupanje u brak. Nije, međutim, dovoljno usvojiti zakon, smatraju socijalni radnici, već je neophodna podršku šire društvene zajednice da bi se učinili vidljivi pomaci u rešavanju ovog problema.

- Na osnovu identifikovanih slučajeva, može da se zaključi da su roditelji odgovorni za sklapanje braka, odnosno da ga podržavaju ili u najmanju ruku imaju pozitivan stav. Naime, od ukupnog broja identifikovanih dečijih brakova postoje podaci da 158 dece potiče iz porodice sa jednim ili oba roditelja, dok su ostala deca bez roditeljskog staranja - ističu u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu.

Opšteprihvaćen stav da je među Romima običaj da se deca rano udaju i žene

Najviše dečijih brakova je među Romima i takvo stanje je postalo opšteprihvaćeno sa obrazloženjem da je kod Roma "običaj" da decu rano udaju ili žene. Posebno su kao žrtve ove pojave ugrožene devojčice iz ove populacije, pa je frapantan podatak da svaka šesta stupi u brak pre petnaeste godine, a čak 56 procenata se uda pre punoletstva.

- Suština je u obrazovanju, a upravo su devojčice kategorija koja u najvećem broju ne nastavlja školovanje posle završene osnovne škole. Obrazovanje je preduslov za ekonomsku samostalnost, za zasnivanje radnog odnosa i uz neospornu činjenicu da se položaj Roma ne rešava i da oni teško žive, rano stupanje u brak kao izlaz iz trenutno teške situacije na kraju se često pretvori u još veći problem - ocenjuju u Društvu Roma u Bogatiću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DE

    6. jun 2021 | 21:32

    Deca trebaju da završavaju škole, a ne da se udaju/žene! Zabraniti i romskoj populaciji da stupaju u brak pre završene osnovne i zanata!!!

  • Nikola

    6. jun 2021 | 20:07

    To podržavam, ali zakonodavac nas time maže blatom jer će istim zakonom biti dozvoljen brak između Đoke i Jovana ili Kate i Nate.

  • Sns

    6. jun 2021 | 20:44

    Vodi u siromastvo a ne brak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA