≫ 

Stiže vreli vikend, kako se rashladiti u vodi i na kopnu: Spisak otvorenih bazena sve je duži

Većina bazena i kupališta otvara se tokom ovog vikenda

  • 4
Bazeni Tašmajdan, Otvaranje sezone 2021 Foto: Nikola Tomić

Sunce nas je iznenada ogrejalo, a prolećno vreme "preko noći" postalo je pravo letnje - kupališta širom Srbije se otvaraju, a građani nestrpljivo čekaju osveženje.

Tako je danas otvorena kupališna sezona na Adi Ciganliji, što znači da je od 10 do 19 sati moguć ulazak u vodu pod nadzorom spasilaca.

Otvoren je, takođe, i bazen na Tašmajdanu.

Sutra se otvara i bazen SRC "11. april" na Novom Beogradu, a kupanje će biti moguće od 10.00 do 19.00 sati, kada je vreme odgovarajuće. Sredom će đaci moći da se kupaju besplatno, a ta pogodnost će važiti od 7. jula.

Za kupanje na Lidu moraćemo da pričekamo. Pontonski most bi trebalo da bude u funkciji 1. jula, ali njegovo postavljanje zavisi i od vodostaja. Kada će tačno plaža biti otvorena i spasilačka služba početi sa radom znaće se za desetak dana, kazali su nam u Turističko-kulturnom centru Zemun.

Zrenjaninski gradski bazen prve kupače primiće sutra.

- Moći ćemo da primimo do hiljadu ljudi. Na ulazu će građanima biti merena telesna temperatura, a posetioci će prolaziti i kroz dezobarijeru. To su nužne mere koje moramo da sprovodimo. U svakom slučaju, iskreno se nadam da će leto biti toplo i da će naši sugrađani dolaziti ovde da se osveže – poručio je direktor Javne ustanove "Sportski objekti" Bojan Mijatov.

Kupališna sezona na jezeru "Peskara" otvorena je još prvog juna.

I u Novom Sadu uveliko traje kupališna sezona na Dunavu, na najpopularnijoj i uređenoj plažu Štrand ljudi se kupaju još od 1. maja.

Ova plaža je, posle Ade, možda i najveća u Srbiji, a prema preporukama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, maksimalan broj posetilaca na plaži u istom trenutku je 14.400.

Sutra počinje sezona kupanja i u Akva parku u Jagodini, a ulaz je slobodan.

Danas je otvoren i gradski bazen u Čačku, a od naredne nedelje biće organizovana i škola plivanja.

​- Očekujemo uspešnu sezonu. Obavili smo sve neophodne pripremne radnje, tako da potpuno spremno očekujemo naše brojne posetioce. Obezbeđene su spasilačka, redarska i medicinska služba, koje će biti u službi kupača. Nadamo se i lepom vremenu i verujem da su pred nama dani koji će proteći u zadovoljstvu naših posetilaca – rekao je direktor SC "Mladost" Miloš Stevanić.

Još početkom meseca otvoren je i bazen na Čairu.

Drvo, šuma Foto: Telegraf.rs

Mada je voda omiljeno mesto mnogima za provod u letnjim mesecima, možete se i te kako dobro provesti i u hladu.

Kada govorimo o prirodnom hladu, ne mislimo na zaklon zgrade ili jednu krošnju, jer to neće biti dovoljno da ublaži paklenu vrelinu. Potrebno je pronaći park sa starim, velikim krošnjama, gde je temperatura i za nekoliko stepeni niža, a vazduh znatno prijatniji.

- Razlike u temperaturama na mikrolokacijama pojavljuju se samo u danima kada nema poremećaja, dakle, padavina ili jakog vetra, tokom perioda stabilnog i suvog vremena. U takvim danima leti centar grada je najtopliji zbog velike količine betona, a dodajmo tu i saobraćajne izduvne gasove. Temperatura tokom dana može biti za nekoliko stepeni viša nego u predelima koji su pod zelenilom - ispričao nam je meteorolog Đorđe Đurić.

I ta razlika je dva tri stepena, nekada čak i veća.

Naravno, i u centru grada postoje zelene oaze koje smanjuju temperaturu. Kada poredimo, na primer Ušće i Košutnjak, razlika je mala, ali ipak postoji - Košutnjak je na nešto većoj nadmorskoj visini i veće je površine, pa je sigurno tu "bonus" još jedan stepen niže. To naročito važi za Avalu i Kosmaj, koji zbog visine i zelenila leti imaju nekoliko stepeni nižu temperaturu u odnosu na Beograd.

- Vazduh se ne zagreva od prodora sunčevih zraka kod njega, već se zagreva od zemlje. Što smo na većoj nadmorskoj visini to smo dalje od površine zemlje i zato je hladnije. Takođe, što ima više betona, to je toplije. Noću u velikim gradovima beton ne stigne da se ohladi i zato imamo tropske noći. I jutra u Beogradu su obično toplija nego u manjim i ruralnim mestima - priča Đurić.

Iskoristite priliku i uživajte u Botaničkoj bašti, na Košutnjaku, Zvezdarskoj šumi, pa i Kalemegdanu. Izaberite svakako više delove grada, podalje od glavnih bulevara, izvora buke i zagađenja.

Možda je ovaj vikend odlična prilika da posetite i Kosmaj ili Avalu, prošetate se kroz prirodu, a u najvrelijem delu dana rasprostrete ćebe u najvećem hladu, legnete sa dragim osobama, osluškujete ptice, ostavite telefone, izvadite možda špil karata ili blokčić jamba... A onda sendviči, osveženje, grickalice...

Video: Zavirite u raj na zemlji Siniše Mihajlovića: Luksuzna vila na obali mora sa 2 bazena i dvorištem!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA