• 0

23 godine od početka otmica zdravstvenih radnika na Kosovu: Spasili hiljade života Srba i Albanaca

, Telegraf

Dan otmice Andrije Tomanovića, redovnog profesora Medicinskog fakulteta, načelnika Hirurške klinike u Prištini, člana Međunarodnog udruženja hirurga i potpredsednika Crvenog krsta KiM, obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na KiM od 1998. do 2000

  • 0
Tužna, žena, starica, plač, tuga

Foto: Unsplash

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji obeležilo je danas 23 godine od početka otmica zdravstvenih radnika koji su spasili na hiljade života ne samo Srba i Albanca već i pripadnika bivše terorističke OVK.

Predsedica udruženja Verica Tomanović rekla je da se tih 13 zdravstvenih radnika, među kojima i njen suprug, lekar iz Prištine Andrija Tomanović, nestao na današnji dan 1999. godine, i dalje vode kao nastali, piše Tanjug.

- Pružali su pomoć ljudima svih nacionalnosti i ranjenim pripadnicima OVK ... - rekla je Tomanovićeva.

Podsetila je da su napadi na Srbe, ubistva, mučenja i zlostavljanja kao i kidnapovanja kako bi se etnički očistilo KiM, postali intenzivniji nakon potpisivanja Reozlucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da su kulminirali u pogromu 17. marta 2004.

- Na meti su bile sve kategorije stanovništva, posebno istaknute ličnosti, vrhunski stručnjaci... Otimani su sa radnih mesta, na ulicma, iz klinika, vozila, odvođeni su, zlostavljani. Korišćeni su i za monstruoznu trgovinu organima - rekla je Verica Tomanović.

Dan otmice Andrije Tomanovića, redovnog profesora Medicinskog fakulteta, načelnika Hirurške klinike u Prištini, člana Međunarodnog udruženja hirurga i potpredsednika Crvenog krsta KiM, obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na KiM od 1998. do 2000.

Otet je sa radnog mesta na Hiruškoj klinici, gde je radio 36 godina. Sličnu sudbinu doživelo je još 12 zdravstvenih radnika - Josif Vasić, Mile Vuksanović, Stamen Genev, Zlatoje Gligorijević, Svetomir Mikić, Borislav Pavić, Duško Patrnogić, Nebojša Petković, Aleksandar Stanojevic, Aleksandar Todorovski, Ðorde Tošković i Dimitrije Šabić.

- Tih 13 imena treba sačuvati od zaborava - rekla je Verica Tomanović i podsetila da se na KiM i dalje traga za 568 nestalih Srba i nealbanaca, i da se u Prištini u mrtvačnici nalazi 350 posmrtnih ostataka koji čekaju na identifikaciju.

Upozorila je na dvojake aršine prema žrtvama i porodicama i izrazila žaljenje što ni posle 23 godine porodice nisu bliže ni korak rasvetljavanju sudbine svojih najmilijih.

Video: Vučić: Borićemo se da pronađemo sve nestale

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima