≫ 

LGBT osobama omogućeno da budu donori jajnih ćelija i embriona: Ministarstvo promenilo pravilnik

Ministarstvo zdravlja izmenilo je pravilnik, posle sugestije Zaštitnika građana

  • 6
Ljubav Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo zdravlja izmenilo je, posle sugestije Zaštitnika građana, pravilnik kojim se bliže određuju kriterijumi i uslovi za davanje reproduktivnih ćelija i embriona čime je pripadnicima LGBT zajednice u našoj zemlji omogućeno da budu donori.

Zaštitnik građana je sredinom 2019. godine od Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja zatražio izjašnjenje u vezi sa Pravilnikom o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona kojim LGBTI osobama nije omogućeno da budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona.

U oktobru iste godine Uprava za biomedicinu je dostavila predlog izmena ovog pravilnika Zaštitniku građana, koji se saglasio sa istim uz sugestiju da bi trebalo u potpunosti omogućiti pripadnicima LGBT zajednice da budu donori jajnih ćelija i embriona.

Sugestija Zaštitnika građana uvrštena je u novi Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona, koji je stupio na snagu 7. aprila 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    14. jul 2021 | 18:03

    Zašto imaju potrebu da sebe stavljaju u prvi plan i da rade stalnu promociju ugroženosti i stalnog dokazivanja njihovih sitnih pobeda.Koliko znam niko te ne pita šta preferiraš u seksu, kada treba da doniraš jajne ćelije ili embrione.

  • PRC

    14. jul 2021 | 17:21

    Devica dr. rodila sina Isusa, sada mora da pišemo napredne Zakone. 😜

  • Salamander

    14. jul 2021 | 21:44

    Samo Adam I Eva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA