≫ 

Zašto na stadion možemo bez vakcine i testa, a na koncert ne? Dr Ristić: Ova situacija nije logična

Jedino pravilo koje bi trebalo da se ispoštuje jeste popunjenost 50 odsto kapaciteta, dva metra distance i maska

  • 40
Crvena Zvezda - Vojvodina, Navijači Foto: Nikola Tomić

Na utakmicama koje se od srede igraju za Ligu šampiona, kako sada stvari stoje, neće biti obavezan negativan antigenski, a kamoli PCR test, ako posetioci nisu vakcinisani, već je sada sve to na nivou preporuke, što nije bio slučaj sa Exitom, niti sa drugim muzičkim manifestacijama.

Na muzičkim manifestacijama morala je da se ima ili potvrda o vakcinisanosti, ili prelažnom kovidu ili negativan antigenskii/PCR tetst.

Kako Telegraf.rs saznaje, organizaori se uopšte nisu obraćali Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa za uputstva, a ono što bi na utakmicama trebalo da se ispoštuje jeste popunjenost kapaciteta od 50 odsto, maska i distanca. Sve ostalo je na nivou preporuke.

- Za utakmice je obaveznost 50 odsto kapaciteta, a preporuka je i da na njima budu vakcinisani, i oni koji imaju PCR ili antigenski test - kaže naš izvor iz štaba koji dodaje da će se posledice, ako se ne budu poštovala i pravila iz preporuke, videti.

U štabu kažu i da su na muzičkim festivalima vakcina, preležan kovid ili negativan test bili zapravo karta za ulazak jer se, što je već nekoliko puta objašnjeno, virus brže prenosi pevanjem virus brze širi, odnosno prenosi. Podseća se i da je Exit međunarodni događaj.

Međutim, isti slučaj je i na utakmicama, na kojima navijači sve vreme pevaju i navijaju.

- Mi se ipak nadamo da će prepouke na utakmicama postati "uslov" u smislu da će se organizatori tako postaviti, kao što je već i bilo primera kada je reč o organizovanju muzičkih manifestacija - kažu u štabu.

Zajednica Superlige upozorila je klubove o preventivnim merama, pa su tako oni dužni da obezbede da u svakom sektoru ne bude više od 50 odsto kapaciteta, kao i da svi nose zaštitne maske i drže distancu od najmanje jednog metra.

Predloženo je da se obeleži svako drugo sedište, a domaćin meča dužan je da istakne obaveštenje na ulazu o maksimalnom broju gledalaca, dok će redardska služba davati usmena uputstva gledaocima.

Svako kršenje mera donosi kaznu Fudbalskom savezu Srbije (FSS).

Profesor dr Miljko Ristić, predsednik Medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije kaže da mu nije jasno zašto se sada omogućilo i 50 odsto popunjenost stadiona kada imamo prisustvo delta soja, i kada je mnogo veća mogućnost zaraze nego od standardnog korona virusa, a zbog kojeg nije dozvoljavan nijedan gledalac na otvorenom,

- Jako dugo su trajale mere zabrane posetiocima svih sportskih takmičenja na otvorenom prostoru. Meni nije bilo logično da nije mogao da prisustvuje nijedan gledalac, ni na jednom sportskom događaju na stadionima koji su najrasporostranjeniji i na nekim drugim terenima. Sada imamo potpuno jednu obrnutu situaciju koja meni nije baš mnogo logična, da kada imamo potpuno novi soj virusa, koji je po svim izveštajima medicinske struke izuzetni prenosiv i da se odjednom omogućuje najmanje 50 odsto kapaciteta nekog stadiona da koristi za gledaoce i to kada je sada veća mogućnost zaraze nego sa standardnim korona virusom. Pogotovo što imamo realne prognoze da nam veliki pik sledi za dve do tri nedelje, i to u još gorem obliku nego što su bili svi pikovi, a mere socijalnog distanciranja i zaštite se olabavljuju - kaže prof. dr Ristić za Telegraf.

Dodaje da bi distanca od dva metra i maska trebalo da budu obavezni, uz napomenu i da je na manje posećenim utakmicama moguća distanca i duža od dva metra.

Smatra da bi bilo dobro da svi ako nisu preležali koronu ili se vakcinisali, trebalo da imaju negativan antigenski ili PCR test, i otkriva da je bilo predloga da se posetioci testiraju pre utkamice brzim testovima ali da je to rehnički neizvldljivo.

- Bilo je predloga da se posetioci pore nego što uđu na stadion testiraju brzim antigenskim testovima, ali to je opet problematično. Može doći do lažiranja, a i vrlo je komplikovano u kratkom vremenskom periodu obaviti tolika testiranja. Recimo na Zvezdinoj utakmici u Vojvodini sada je bilo 20.000 gledalala, ne može 20.000 testova za 5 minuta. Odustalo se od te namere, i napominjem opet, sada je pravo vreme za restrikcije ponašanji i putovanja - napominje profesor Ristić.

Dosta evropskih mečeva u narednom periodu

Zvezda i Partizan su danas saznali svoje rivale u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno Ligu konferencija, ali pre tog 3. kola potrebno je da prođu drugo, u kom se crveno-beli sastaju sa Kairatom (28. jula na Marakani), a Partizan igra protiv Dunajske Strede (22. jul na stadionu JNA).

Ukoliko Crvena zvezda prođe u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, boljeg iz duela Alaškert (Jermenija) – Šerif (Moldavija), dočekaće 3. ili 4. avgusta.

Partizan će, s druge strane, revanš meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija (najverovatnije Soči), odigrati 12. avgustana svom stadionu.

Takođe, vredi pomenuti da i Čukarički i Vojvodina ove sezone predstavljaju Srbiju u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Brđani će već u sredu, 21. jula, igrati protiv Sumgaita, dok će Vojvodina 29. jula, u Novom Sadu ugostiti Litvance.

Partizan je već obavestio javnost da će na njihovoj utakmici protiv Slovaka na tribinama moći da bude prisutno oko 13.000 gledalaca.

S druge strane, Zvezda će Kairat dočekati takođe sa 50 odsto manjim kapacitetom. S tim da crveno-beli odrađuju suspenziju zbog vređanja Zlatana Ibrahimovića i na tribine će moći deca do 14 godina. Ova suspenzija važi samo za jedan meč.

Video: Fk Budućnost Arilj - FK Sloga Požega: Najgledaniji fudbalski meč u Evropi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA