≫ 

Došao je konačno i taj dan: Maleni Boško sa mamom otputovao u Budimpeštu po spasonosni lek

Dečak Boško Gugleta treba da primi terapiju Zolgensmom, koja će zaustaviti progres bolesti, spinalne mišićne atrofije tip 1

  • 16
Boško Gugleta Foto: Privatna arhiva

Došao je i taj dan, jedan od najvažnijih u životima svih članova porodice Gugleta. Maleni, preslatki dečak, Boško Gugleta, koji boluje od retke i teške bolesti, spinalne mišićne atrofije tip 1, stigao je u Budimpeštu iz Novog Sada, po najskuplji lek na svetu, jutros oko 9.30 časova.

Za malog Boleta ovo je ne samo prvo putovanje u inostranstvo, već i najvažnije u životu. U mađarskoj bolnici čeka ga tim lekara specijalizovanih za rad sa decom kojoj je dijagnostikovana SMA. Sa Boškom je na put krenula i njegova mama Nađa, koja je u ponedeljak izjavila za naš portal da je uzbuđena, da ima tremu, ali i da jedva čeka da krenu put Mađarske.

Dečakovo stanje je stabilno, što dodatno pogoduje čitavom procesu transporta koji, kako ističe Nađa, ne bi trebalo da traje duže od 3 sata.

Sve ovo vreme, mališan je bio u novosadskoj bolnici, gde je nedeljama bio na respiratoru. Prethodne nedelje, Bole je imao urinarnu infekciju, ali je i to prošlo, te je njegovo zdravstveno stanje bilo dovoljno dobro da može da krene na put.

Podsetimo, Boško Gugleta je rođen 14. januara 2021., na srpsku Novu godinu i praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Dva i po meseca kasnije roditelji su primetili da je beba slabo pokretna.

Usledila je dijagnostika, a onda i vest da je dečak oboleo od spinalne mišićne atrofije tip 1.

Video: Očajna Boškova majka, koji mora da skupi novac za lek za 14 dana: Imam samo dve želje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    7. septembar 2021 | 09:08

    Sa tog tvog najvaznijeg putovanja da nam se vratis s' osmehom na licu,da te vise nista ne boli.Svi zeljno iscekujemo taj dan kad' ce tako i biti.SRECNO !!!!

  • tea

    7. septembar 2021 | 08:59

    srecno i naka sve prodje kako treba.

  • Nena

    7. septembar 2021 | 09:06

    Srecno dusice malena. 🙏🙏🙏❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA