≫ 

Onlajn nastava u 2020. prepolovila prijave za vršnjačko nasilje ali od 1. septembra te brojke divljaju

Vršnjačko nasilje može biti prvog, drugog i trećeg stepena; cilj je obuhvatiti sve nasilne situacije kako bi se pružio adekvatan odgovor vaspitno-obrazovne ustanove

  • 4
Zlostavljanje deteta, maltretiranje, vršnjačko nasilje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Prošle godine su roditelji i škole prijavili 410 slučajeva nasilja među učenicima, što je zbog prelaska na onlajn nastavu upola manje od slučajeva prijavljenih 2019, podaci su Ministarstva prosvete.

Strašno nasilje dve osmakinje OŠ "Đura Jakšić" u Maloj Krsni nad trinaestogodišnjom devojčicom, kojoj su u tuči iščašile vilicu, zbog čega sada jede na slamčicu, jedan je u nizu slučajeva vršnjačkog nasilja u Srbiji.

Naime, prema podacima Ministarstva prosvete, takvih prijavljenih slučajeva je samo od početka ove godine bilo čak 280.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je tokom 2020. dobilo 410 prijava vršnjačkog nasilja, a u 2021. (do 23. septembra) 280 prijava. Broj prijava 2020. je smanjen u odnosu na prethodnu 2019. godinu (do 850 prijava) zbog situacije sa pandemijom kovida 19 i prelaska na onlajn nastavu tokom školske godine - rekli su iz ministarstva za Kurir i dodali da se ovi podaci odnose na celu Srbiju i da se ne može posebno izdvojiti neki region kao specifičan.

- Od ukupnog broja navedenih prijava, do 15 odsto su prijave roditelja, a nekada dolazi i do situacije da i ustanova i roditelji prijavljuju identične situacije nasilja. Broj prijava nasilja koje dostavljaju ustanove obrazovanja u cilju informisanja i praćenja je poslednjih godina veći jer ministarstvo insistira na tome da se ove situacije učine vidljivijim i transparentnijim. Tako samo na osnovu statističkih podataka ne možemo da govorimo o porastu nasilja u školama - navode iz ministarstva.

Ističu da imaju jasne propisane protokole postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, kao i da svaka škola ima tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, koji planira preventivne aktivnosti na nivou ustanove i obavezno se uključuje u rešavanje situacija nasilja na drugom i trećem nivou.

- Vršnjačko nasilje je kompleksan fenomen koji se prema stepenu, učestalosti, trajanju, uzrastu učesnika, posledicama koje nosi, može svrstati u nasilje prvog, drugog i trećeg nivoa. Ovakvom podelom smo nastojali da obuhvatimo sve nasilne situacije kako bi se na svaku pružio adekvatan odgovor vaspitno-obrazovne ustanove - kažu iz ministarstva.

Snežana Vuković, psiholog i načelnica u Ministarstvu prosvete, za Kurir je rekla da posledice koje će žrtva vršnjačkog nasilja imati zavisi od više faktora.

- Različite su posledice koje dete može imati. One idu od povlačenja u sebe i izolacije od vršnjaka do agresivnog ponašanja prema sebi i drugima. Važno je raditi sa žrtvama na prevazilaženju trauma - rekla je i dodala da se stručna podrška pruža i učenicima i roditeljima i nastavnicima, kao i da su planom zaštite predviđene i aktivnosti roditelja, koji se uključuju u pojačan vaspitni rad sa učenicima koji su učesnici nasilne situacije.

Video: Osnovci u Novom Pazaru organizuju tuče, snimaju se, pa traže za ulaz 50 dinara

Video: Zastrašujući snimak vršnjačkog nasilja u Barajevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    24. septembar 2021 | 09:06

    Nije važno samo raditi sa žrtvama kako kaže gospodja, nego sistemski brzo ukloniti nasilnike i kazniti dobro i i sa istim raditi i to više, jer oni su poremećeni.Kažnjavati i roditelje napasnika velikom novčanom oštetom ka oštećenom i to ne po privatnoj tužbi roditelja žrtve nego po zakonski uvedenoj automatskoj kazni koja se izriče tog momenta i pre kazne za nasilnika.Nasilnici da se autonatski ispisuju iz škole i da nigde ne mogu da upišu dalje.Velika novcana suma za roditelje nasilnika i ispis iz svih škola i prekid školovanja bi stvar rešile u kući tog nasilnika odmah.

  • Nina

    24. septembar 2021 | 08:32

    Svi ali svi se moramo probuditi, osvetiti. Samo mi možemo i moramo pomoći našoj deci. Nema okretanja glave, zmurenja. Svako nasilje se mora sankcionisalo, čitave porodice nasilne dece se moraju uključiti u posete psiholozi a i naravno društveno koristan rad. STOP NASILJU!!!

  • Molim

    24. septembar 2021 | 11:32

    Da se strogo kazne roditelji dece koji izvrsavaju vrsnjacko nasilje, pogotovu ovi iz Male Krsne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA