• 8

Poražavajuća demografska statistika u 2020. u Srbiji: Prvi put broj rođenih i umrlih ispod i iznad granice

Slavica Đukić Dejanović je istakla da je ta statistika poražavajuća za demografsku budućnost Srbije ako se nešto ozbiljnije ne promeni

 • 8
Porodilište, bebe

Foto: Shutterstock

Kada je reč o demografiji, prošla godina je bila poražavajuća za Srbiju, prvi put od kada statistika beleži te podatke imali smo ispod 62.000 novorođenih beba i više od 115.000 umrlih, izjavila je danas savetnica premijerke za aktivnosti o implementaciji Agende UN 2030 Slavica Ðukić Dejanović.

Gostujući na TV Prva, Dejanović je istakla da je ta statistika poražavajuća za demografsku budućnost Srbije ako se nešto ozbiljnije ne promeni.

Ukazala je da bi ti podaci bili još lošiji, da nije 2016. godine sadašnji predsednik države, a tadašnji premijer, ocenio da je to jedan od državnih, političkih, nacionalnih prioriteta i da nije formiran segment Vlade Srbije koji se time bavi - od toga da je doneta Strategija za podsticanje rađanja do toga da se konkrento u svakoj jedinici lokalne samouprave čini dosta na podsticanju rađanja.

Ðukanović je kazala da su stručnjaci još 50-ih godina prošlog veka upozoravali da ćemo doći u ovu situaciju i dodala da to nije specifično samo za Srbiju, već za veći deo Evrope, Severne Amerike, Kanade, koji, navodi, beleže slične parametre.

- Kada analiziramo tu svetsku scenu, vidimo da one države koje imaju aktivne mere i koje se aktivno bave podsticanjem rađanjem, rade to tako što vlade, lokalne vlasti, nevladin sektor, mediji, akademska zajednica i svi pojedinci rade na tome zajedno da što veći broj građana pitanje demografije shvati kao osnovno životno pitanje i pitanje budućnosti - rekla je Dejanović.

Istakla je da je Srbija počela od toga da poveća vidljivost i značaj te teme i dodala da je pitanje demografije postalo problem zbog migracija mladih, kao i sve manjeg broja žena koje mogu da rađaju.

Dejanović je navela da neke od njih imaju zdravstvene probleme, druge odlažu zbog karijere, a treće odlažu rađanje jer smatraju da "ima vremena".

Ukazala je da je naša načija "stara" i da je prosek starosti stanovništva u našoj zemlji 43 godine.

Podsetila je da je država za podsticaje rađanja uvela brojne mere, kao što su novčana pomoć za prvo, drugo i treće dete, novčana pomoć za vantelesnu oplodnju, te ukazala da finansijski momenat nije ključni.

- Ključno je da skup mera koje ćemo primeniti svuda i na svakom mestu, a pre svega tamo gde mladi treba da osnuju svoje partnerstvo, da donesu odluku da žive i rade, da idu u smeru toga da imaju uslove života i standard koji je dostojan mladog čoveka - rekla je Dejanović.

Ističe da su investicije, bolji uslovi rada i života, kao i usklađivanje rada i roditeljstva ono što sprečava odlazak mladih.

Dejanović je naglasila da kada se analizira praktični život, svodi se na to da mlad čovek želi da bude obrazovan, da ima profesionalna dostignuća i da postane roditelj i to najčešće ostvaruje kroz rođenje prvog deteta.

Međutim, ukazuje da je svaki naredni red rođenja redak, jer želi prvo da podigne standard.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pa

  0
  1

  Podelite komentar

 • Mila

  Gospodjo Dejanovic, do 50-tih godina, 90% zena nije radilo i imalu smo malte ne prosirenu reprodukciju. Sto cu reci da se radjalo vise od troje dece, a troje dece je prosirena reprodukcija. Danas u uslovima kojim zivimo, to nije moguce. Ne postoji vise baka-servis, jel i one rade, nema mesta u vrticima, plate male da ne nabrajam. A uostalom ZENE su emancipovane i zele ravnopravno karijeru sa muskarcima. I ko da radja decu? Rode? Za koju godinu stace Srbija ispod hrasta na Oplencu.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Jelena

  30 godina minimum je ova gospođa Đukić Dejanović u politici i na visokom ministarskim položajima! Šta je za to vreme uradila da poboljša stanje u oblastima za koje su ta ministarstva bila nadležna? Ništa! Ceo život nam prođe u gledanju kako nesposobni i paroljubuvi politički poslušnici grabe vlast i pare!A nigde napretka ! Nije ni čudo što nas ima sve manje i što svi beže iz Srbije u inostranstvo!

  7
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima