• 55

Analiza "istorijske greške" Kona: Koji su bili pogrešni, a koji dobri koraci tokom epidemije

, Telegraf

* Uvođenje vanrednog stanja bilo potrebno * Velika greška da će se virus tokom leta ponašati kao drugi * Sa ukidanjem vanrednog stanja nisu ukinute i mere

Predrag Kon

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Epidemija korona virusa u Srbiji traje 19 meseci, kovid 19 je i one najpozvanije da o njemu pričaju iznenadio, samim tim je bilo i teško donositi neke odluke, a u intervjuu za Telegraf.rs dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba govorio je o tome šta bi sada uradio da smo na početku pandemije, a što nije. 

To je jako ozbiljno pitanje. Smatram da je uvođenje vanrednog stanja bilo potrebno, ali da su to bile oštre mere, odnosno potpuno zatvaranje, za starije od 65 godina. Ali, u tom trenutku to je bila veoma racionalna mera jer je u tom trenutku spasila 1.000 života. To je danas potpuno jasno. Da je tada pušten virus da se potpuno širi, susreli bismo se nečim što imamo sada. Ono što je velika istorijska greška je uverenje da će virus preko leta da se ponaša potpuno kao drugi respiratorni virusi, to jest da neće imati taj potencijal - rekao je dr Kon za Telegraf.rs.

On kaže da će istorijski biti zabeleženo da su se sa ukidanjem vanrednog stanja ukinule i mere:

- Nisu mere ukinute odjednom kako se mislilo u maju, njihovo ukidanje je počelo u aprilu, jedne nedelje jedno, druge drugo. Sa ukidanjem vanrednog stanja se doživelo da su ukinute mere i to je istorijski ostalo zabeleženo, a to jednostavno nije istina. Sa druge strane, na fudbalskim utakmicama na samom početku, kada smo imali dozvolu za 5.000 ljudi, to tada nije poštovano.

Doktor Kon je istajao da su tokom epidemije nedovoljno iskorišćeni kapaciteti u mreži zavoda i instituta za javno zdravlje.

- Iako su oni neprekidno pod strašnim pritiskom i ogroman posao rade, nisu na neki način. Krizni štab je izašao kao glavni komunikacioni centar, što ne mislim da je najbolje rešenje. Trebalo je više da budu uključena tela koja postoje po zakonu kao što je Republička stručna komisija za zarazne bolesti, Zdravstveni savet Srbije, mnogo više sam očekivao od strukovnih udruženja, koja se jesu pojavljivala, neprekidno su na svojim sajtovima podržavala štab, ali nisu u javnom prostoru imala takvu ulogu. Isto to važi i za Srpsku akademiju nauka, koja je isto ogroman posao odradila, ali u samom startu je bila nekako povučena.

Vremenom se shvatilo šta je sa virusom. Jedna od glavnih stvari, a to je odluka koja mislim da je bila neodgovarajuća, a to je da se tokom leta baš onako prećutno pusti sve kao da nema virusa uopšte. To je nešto što nije trebalo da nam se dogodi. Objašnjenja za neko mentalno stanje nisam prihvatio. Ovo je baš krajnje ozbiljna borba za čuvanje života ljudi - rekao je dr Kon

Na pitanje da li pamti ovakvu borbu rekao je da ne.

- Do sada tako nešto nije bilo i ovo je zaista prvi put u mom radnom životu.

Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija je vrlo teška, traži hitne odluke i rešavanja koja će dovesti do rezultata.

Govoreći o tome da medicinski deo štaba mesecima gleda kako se ne poštuju mere, podseća da je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd još u prvoj polovini aprila poslao dopis kako treba da organizuju skupovi.

- Tada nije pominjana kovid propusnica, ali u tom dopisu ima sve što sada ima u propusnicama - rekao je dr Kon za Telegraf.rs.

Video: Dr Kon: Da li će kovid propusnice važiti 24 sata i gde sve?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Toni

  Zasto se ne rade obdukcije umrlih....samo tako ces znati kako su umrli

  10
  0

  Podelite komentar

 • Koks

  Kada se greške ne uoče na vreme,one postaju kardinalne i onda se zovu propusti.

  5
  0

  Podelite komentar

 • Nova ovde

  Sluđeni smo svi!!🤔🥲

  3
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima