Pomeramo kazaljke u subotu na nedelju, spavaćemo sat duže: Počinje zimsko računanje vremena

Kazaljke će se vraćati sa 3 na 2 časa

  • 21
sat spavanje budilnik Foto: Pixabay

Letnje računanje vremena u Srbiji i zemljama Evrope prestaje u nedelju 31. oktobra kada se časovnici vraćaju jedan sat unazad.

Tako ćemo u noći subote na nedelju, kazaljke vraćati sa 3 na 2 časa i spavati jedan sat duže.

U Srbiji je letnje računanje vremena, inače, uvedeno 27. marta 1983. godine, u skladu s odlukom Evropske Unije (EU), pre svega radi očekivane ekonomske koristi - boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije.

EU je, međutim, odlučila da zbog izostanka veće koristi od toga, 2021. godine odustane od pomeranja satova dva puta godišnje, prepuštajući članicama da odluče da li će tada trajno usvojiti takozvano "letnje" ili uobičajeno "zimsko" računanje vremena.

Države članice EU vratiće i ove jeseni časovnike za jedan sat unatrag, jer nisu postigle saglasnost o predlogu Evropske komisije od pre tri godine da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru.

Predlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. da odlože odluku o ukidanju sezonskog pomeranja sata do 2021. ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA