≫ 

Dr Janković: Privatno lečenje na umrlicama i otpusnim listama da bi se odgovornost podelila

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu istakao je da se dešava da pacijente u privatnim bolnicama ne leče po protokolu koji se koristi u državnim

  • 8
Radmilo Janković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radmilo Janković napomenuo je da zdravstveni radnici suviše dugo trpe pritiske i otkrio da je u toj ustanovi dat nalog da se u svim otpusnim listama i umrlicama navede da li se pacijent od virusa korona lečio privatno i kakvu je terapiju dobijao tokom privatnog lečenja kako bi se, kako kaže, odgovornost podelila.

On ističe da postoji problematika koja se odnosi na privatno lečenje od virusa korona.

Kako objašnjava za Blic, "dešava se da ih tamo ne leče po peotokolu koji se koristi u državnim bolnicama".

- Problematično je lečenje u privatnim ordinacijama, ne zbog samog lečenja, i ne zbog novca, nego što se tamo uglavnom ne leče pacijenti kako treba, odnosno terapija koja se daje prilično odskače od protokola lečenja koji se primenjuje u državnim institucijama. Pacijenti često osim tone različitih antibiotika ne dobijaju terapiju koja je efikasna a to su, između ostalog, antivirusni lekovi. Oni zatim u bolnice dolaze kasno, kada je bolest već uznapredovala, i dešava se da na kraju završe sa smrtnim ishodom u državnim zdravstvenim ustanovama. Najveći pritisak je na lekare koji prvenstveno rade u jedinicama intenzivne nege i fokus javnosti je na njima. Dok s druge strane, ljudi koji leče privatno se "izvuku" i zaboravi se da su oni ti kod kojih je neki pacijent najpre došao. Zbog toga smo dali nalog da se u svim otpusnim listama, kao i u umrlicama navede da li su se lečili privatno i šta su tamo primali od terapije, kako bi se ta odgovornost podelila. Suviše dugo zdravstveni radnici u Srbiji trpe pritiske, a to nije u redu - kaže profesor Janković.

Video: Lončar: Država će reagovati povodom vajber grupe za Ivermektin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    5. novembar 2021 | 18:02

    razlika je velika u privatne bolnice imaš sansu da se iz lečiš 80/. a u državne bolnice i u nišu imaš šansu da pre živiš 20/. u tome je razlika

  • 🙉🙉

    5. novembar 2021 | 16:35

    DALI je realno sta ovaj prica!!!!!

  • NS

    5. novembar 2021 | 20:03

    Neznam ko daje protokole? Očigledno je da ti protokoli ništa dobro ne donose pacijentu. Ovo je jedanaesti protokol do sada. Znam ljude koji su se lečili privatno i Bogu hvala živi su.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA