Da li je korona pobedila Masone? Veliki Majstor dela francuskih Zidara odgovara za Telegraf

Žorž Serinjak izabran je za Velikog Majstora Velikog orijenta Francuske, a jedna od prvih međunarodnih aktivnosti mu je poseta braći u Beogradu. Za naš portal govorio je o izazovima sveta u kome slobode, jednakosti i bratstva ima svakim danom sve manje

  • 4

Korona kriza je Evropu pogodila početkom 2020. godine. Nekoliko meseci kasnije kontinent je obeležila reč "lockdown".

Ovaj pojam označavo je sve od striktnog policijskog časa, karantina, preko kontrole kretanja populacije i teške izolovanosti i otuđenosti miliona ljudi. Veliki Majstor Žorž Serinjak kaže da je složena situacija zahtevala donešenje oštrih i do tada neviđenih mera.

U razgovoru za naš portal on nije želeo da komentariše usko medicinske i političke konotacije zatvaranja, on smatra da je na Masonima da nadziru ukoliko donošenje mera ugrozi fundamentalna ljudska prava i slobode.

- Naša preokupacija je da razmišljamo da li one mogu na duge staze napraviti štetu ugroziti nečije pravo.

Veliki orijent Francuske je bio saglasan sa donetim merama zatvaranja, ali Masoni su sve vreme na sve moguće načine pokušavali da pomognu jedni drugima, pa i široj zajednici.

- Naše geslo je sloboda jednakost i bratstvo. Pod jednakošću smatram da bi svi trebalo širom sveta da imaju pristup medicinskoj nezi kada je pandemija u pitanju. Bratstvo predstavlja veze pripadnika ljudskog roda i u tom smislu smatram da svi bez obzira na naciju, solidarno, treba da imaju najbolji mogući pristup nezi.

Vremena "post istine"

Masonerija kao glavne pricipe vidi čovekoljublje, razvoj ljudske jedinke i celog društva. Koronavirus je pokazao da veoma lako slobodno društvo može da završi sa propusnicama za kretanje, da podele i mržnja među ljudima nastaju preko noći.

Jedna od tema sastanka Velikog orijenta Francuske u Srbiji jeste Evropa budućnosti, a Masoni su pokušali da nađu odgovor kako će čovek živeti sam sa sobom, svojom okolinom i u zajednici.

- Moram da kažem da smo svesni da je naš zadatak težak - nastavlja Žorže Serinjak - Ali smo ubeđeni da će snage progresa, u koje i sebe ubrajamo, pobediti i da će iz toga nastati bolje društvo.

Aktuelna kriza pokazala je da je ovo vreme kada lako bujaju teorije zaver. Pored širenja očiglednih laži tu je i preispitivanje naučnih postulata, stvaranje novih dogmi gde ih pre nije bilo i od Hladnog rata neviđenog ideološkog sukobljavanja. Veliki Majstor V.O.F. podseća da su Masoni videli i ispratili mnogo gore i veće izazove.

- Tradicionalno tokom 300 godina postojanja Slobodnog zidarstva ono radi na idejama koje bi trebalo da omoguće unapređenje društva. Mogu da konstatujem da ta metoda već od samog nastanka, i tokom tri veka trajanja Slobodnog zidarstva, funkcioniše i dalje.

Šta ruši sve teorije zavere o Masonima?

Veliki orijent Francuske je samo jedna od mnogobrojnih slobodnozidarska organizacija u ovoj zemlji, a Žorž Serinjak je samo jedan od nekoliko Francuza koji nose titulu Velikog Majstora. Upravo ova zemlja najbolje pokazuje da na svetskom nivou ne postoji jedinstvena masonerija, niti bilo kakva jedinstvena tajna centrala "bratstva šestara i ugaonika" koja iz senke rukovodi svim nedaćama koje se dešavaju.

Nekada su razne obedijencije Masona bile vrlo često na "ratnoj nozi" jedna sa drugom, to vreme je prošlo ali izvesni rivalitet i dalje postoji, naročito između Masona sledbenika engleske i francuske slobodnozidarske tradicije.

- Mi njih priznajemo, ali oni nas ne priznaju! Imaju svoje razloge i meni je zbog toga žao. Za nas je masonska ideja- ideja racionalizma i širokogrudosti. Naša želja je da imamo najbolje moguće odnose sa svim Slobodnim zidarima znajući da delimo zajedničke ideale- kaže Serinjak za sledbenike anglo-saksonske tradicije.

Veliki orijent Francuske nastao je 1773. godine u tadašnjoj Kraljevini Francuskoj. Posle svih revolucija i ratova, više od 100 godina kasnije, Orijent donosi odluku da dozvoli inicijaciju ateista. Ujedinjena Velika Loža Engleske smatrala je, i dalje smatra, da je svaki Mason mora verovati u Boga nevezano za način ispovedanja vere.

Takođe, članovi Velikog orijenta mogu postati žene, što je još jedna od bitinih razlika u odnosu na "majku svih loža" Ujedinjenu Veliku Ložu Engleske.

Engleski Masoni su isključili Orijent iz "bratskog lanca", a po pitanju ateizma se vrlo brzo rascepkala francuska masonerija na brojne Velike Lože. Šizma je vrlo brzo zahvatila i ostatak sveta, pa se Masoni danas dele na regularne koji slede tradiciju U.V.L.E. i one koji slede tradiciju V.O.F.

Kako su nam čalnovi V.O.F. u Srbiji rekli kod nas funkcioniše 12 radionica čiji je Veliki Majstor Žorž Serinjak, a tu se okuplja oko 300 braće. Pored Velikog orijenta Francuske u Srbiji postoji i regularna masonerija, ali i mnogobrojne "divlje" organizacije koje u svoje članstvo primaju ljude za novac, uz obećanje velikih finansijskih i društvenih mogućnosti.

Srbija na masonskoj karti

Masonerija u Srbiji ima dugačku tradiciju, ali joj nisu bile strane podele što zbog spoljnih faktora što zbog srpskog temperamenta. Srpski Masoni iz Velikog orijenta Francuske se nadaju da će ojačati i vratiti na tradicionalni nivo srpsko- francuske odnose.

Zbog toga je poseta Velikog Majstora za njih važna, budući da je Serinjak na to mesto reizabran krajem pre manje od mesec dana, što znači da je poseta Beogradu njegova prva aktivnost van Francuske.

Inače Žorž Serinjak je doktor veterine i osnivač velike veterinarske klinike u blizini Pariza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA