≫ 

Klizište u Užicu preti da uništi 20 kuća: "Ovde je strašno živeti, zidovi popucali, fekalije plivaju po ulici"

Saobraćaj u ovoj ulici je nemoguća misija, jer vozila ne mogu da prolaze

  • 1
klizište, Foto: RINA

Stanovnici Užica koji žive u Ulici Svetozara Markovića decenijama su u strahu od pokretanja klizišta koje se nalazi u neposrednoj blizini njihovih kuća, a opasnost je veća sa dolaskom hladnijih i kišovitih dana. Kako kažu, svakodnevno se plaše novih odrona jer ukoliko se brdo pokrene, ugroženo je 20 domaćinstava.

- Ovde je strašno živeti, kad znate da vam svakog trenutka može nešto zatrpati kuću. U naselju živi i dosta dece i starijih ljudi. Zidovi su popucali, zemlja vrlo lako može da se svali na čitavu kuću i da nas sve zatrpa. Ovaj problem aktivan je već dugi niz godina, pokušali su već nekoliko puta sanaciju, ali sve je bilo bez većeg uspeha. Ovde nije bezbedno ni živeti - rekao je za RINU Zoran Todosijević stanovnik ove prigradske ulice.

Usled neuslovnog terena koji već godinama ne može da se sanira, došlo je i do niza drugih problema. Prošle godine došlo je do pucanja vodovodne cevi, što je dovelo do slivanja vode i podizanja asfalta. Pojedina domaćinstva imaju problem i sa izlivanjem kanalizacije.

- Nije retkost da fekalije plivaju po ulici, naročito u letnjem perodu kad su temperature visoke. Ne može se živeti od smrada, a plašimo infekcije i zaraze. Deca koja idu u školu, svakodnevno prolaze putem na kom se izlila kanalizacija - kaže Zoran.

Saobraćaj u ovoj ulici je nemoguća misija, jer vozila ne mogu da prolaze. To meštanima pravi još veći problem jer ne mogu da dopreme drva za ogrev do svojih domova, a ne mogu da stignu ni vatrogasna ni vozila Hitne pomoći. Kako kažu do sada su im nuđena samo privremena rešenja od strane nadležnih.

Sa druge strane u Upravi za inspekcijske poslove i komunalnu policiju grada Užica kažu da je izrađen projekat za sanaciju klizišta i da se sa radovima kreće na proleće.

Video: Trenuci ih dele od urušavanja: Dve vikendice vise na ivici ponora u čuvenoj srpskoj banji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Živim Blizu

    17. novembar 2021 | 19:43

    Ima li iko građevinsku dozvolu dobijenu pre nego što su počeli da grade svoje kuće na klizištu, cevi od gradskog vodovoda, na obali koja ima 45°, a gde su deponovani zemlju od iskopa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA