≫ 

Miša je čuvao stado od 80 ovaca sve vreme dok je učio: Master iz istorije završio sa desetkom

Na kraju je dobio baš onaj posao o kome je maštao

  • 10
pastir, ovce Foto: Pixabay

Mladi istoričar Miša Anđelković, iz pirotskog sela Obrenovca, dok je studirao svaki slobodni trenutak provodio je na svom imanju i čuvao stado od 80 ovaca. To ga nije omelo da master studije istorije u Novom Sadu završi sa desetkom, prenosi RTS.

Miša Anđelković je spojio stari, srednji i novi vek sa stadom ovaca. Pašnjaci i livade često su bile njegova čitaonica.

- Milina je bilo učiti sa njima, sa ovcama... mir, tišina, stvarno je bilo uživanje. Biblioteka i čitaonica su bile sa mnom u svakom trenutku. Knjiga je uvek u torbi... - priča Anđelković.

Deda Ljubomir uveo ga je u svet istorije, a kada je odlučio da joj se posveti, dobio je podršku roditelja.

"Mislim da se i celo selo ponosi Mišom"

Stojan Anđelković, Mišin otac, ističe da je izuzetno ponosan na svog sina.

- Bez obzira što je on učio i fakultet, on je nama pomagao. Celog leta je bio ovčar, sa sobom je uvek nosio knjige, uz ovce je završio fakultet... a mislim da se i celo selo ponosi Mišom - kaže Stojan.

Iako je stažirao u Pirotu i dobio zvanje kustosa, Mišino obrazovanje nije bilo dovoljno da dobije posao. Ipak, otvorila su se neka druga vrata.

"Drago mi je da sam dobio onaj posao koji sam želeo"

- Ja sam dobio poziv iz Beograda - poziv od direktora Muzeja žrtava genocida Dejana Ristića i naravno, ponudu sam odmah prihvatio, tako da sam već počeo da radim. To je upravo ono što sam ja hteo. I svakako mi je jako drago da sam dobio onaj posao koji sam želeo. I to je samo jedan izazov da ja dokažem da sam tu gde jesam s pravom - kaže Miša.

Tom mladom čoveku istorija je strast - ali ne jedina. Obožava odbojku i stripove, uz koje je naučio italijanski jezik, ima biblioteku sa više od tri hiljade knjiga.

Rešen da se i dalje usavršava, kaže da ne bi menjao dobitnu kombinaciju, pa će verovatno i doktorat, osim na fakultetu, pripremati na prostranim pašnjacima uz svoje stado.

Video: Dok ona prati nastavu na 1000m nadmorske visine, društvo joj pravi 350 bučnih koza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA