≫ 

Pojačan vaspitni rad u školi gde je otac učenice upao na čas, uključeni Centar za socijalni rad i policija

Protiv 43-godišnjeg muškarca koji je u utorak, 16. novembra, preskočio školsku ogradu, upao na čas fizičkog i pretio učenicama podneta je i krivična prijava, a iz škole su saopštili da je nastavnik brzo reagovao i da deca nisu bila ugrožena

  • 2
Drezden Nemačka škole škola đaci učenici Foto: Tanjug/AP

Nakon što je otac učenice upao na čas fizičkog u Osnovnoj školi "Car Konstantin" u Nišu i sukobio se sa drugom decom, pojačan je vaspitni rad sa đacima, a uključen je i Centar za socijalni rad, kao i Školska uprava i policija, kaže direktorka škole Gordana Milošević. Tvrdi da u ovoj školi ranije nije prijavljivano vršnjačko nasilje i da se sve rešavalo na časovima odeljenjskog starešine, navode Južne vesti.

U brojnim komentarima na vest čitaoci su ukazivali na vršnjačko nasilje u ovoj školi.

Međutim, direktorka škole navodi da takvih prijavljenih problema nije bilo i poziva roditelje da prijave svaku sumnju na nasilje. Kaže da su svi sukobi učenika do sada rešavani na časovima odeljenjskog starešine ili savetodavnim razgovorima, dok su roditelji pozivani po potrebi.

- Odeljenjske starešine u okviru svojih redovnih obaveza i aktivnosti prate i reaguju na svaku sumnju koja bi mogla da dovede do vršnjačkog nasilja, uključuju Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, vršnjački tim, stručne saradnike, Savet roditelja, ostale nastavnike i direktora. Škola u svakom trenutku postupa u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje - kaže Milošević.

Prema njenim rečima, zbog incidenta na času fizičkog pojačan je vaspitni rad sa učenicima i obezbeđena im je psihološka podrška, a uključeni su i policija, Školska uprava i Centar za socijalni rad.

Direktor Centra za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu Zoran Jović objašnjava da je u ovom slučaju njihov posao da vide da li se deca osećaju ugroženo, koje su posledice po njih i da li bi incident mogao da se ponovi.

- U ovom slučaju odrasla osoba je vinovnik nasilja i mi samo štitimo decu. Ako se deca saslušavaju, a nemaju zakonske staratelje ili roditelje, mi izlazimo kao organ starateljstva i u našem prisustvu mogu da saslušavaju dete bez roditeljskog staranja. Ako posumnjaju u autentičnost izjave deteta ono se isto šalje kod nas da vidimo da li je ona autentična ili je možda iskonstruisana u dečijim glavama. Bavimo se zaštitom dece kada škola prijavi, pozivamo roditelje i procenjujemo rizik od ponavljanja nasilja. Kad se procesuira sve to šalje se policiji i tužilaštvu - kaže Jović.

Dodaje da je princip isti i kod vršnjačkog nasilja, kada škola potraži podršku u razgovorima sa decom i kada treba razmotriti da li su ona bezbedna.

Podsetimo, protiv 43-godišnjeg muškarca koji je u utorak, 16. novembra, preskočio školsku ogradu, upao na čas fizičkog i pretio učenicama podneta je i krivična prijava, a iz škole su saopštili da je nastavnik brzo reagovao i da deca nisu bila ugrožena.

Video: Telegraf u Železničkoj školi: U klupama su dobra deca koja znaju šta žele u životu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    24. novembar 2021 | 17:03

    Da da deca nisu bila ugrožena, sem onog deteta, zbog kog je otac i preskocio ogradu, a koje su ova deca maltretirala. Kao igrala se deca odbojke, pa se ova mala ljutila oko pravila, pa zvala oca. Ovo samo deca mogu da smisle i deca u to da poveruju, jer ja ne znam gde se igra odbojka gde su svi protiv jednog, ili mala igra sama u timu, sa drugim timom, gde su sva ostala deca, posto su se svi prepirali samo sa njom

  • sveznalica

    29. novembar 2021 | 01:41

    Zar to nije isti grad gde je Aleksa bio zrrva nasilja i izvrsii samoubistvo? Pod hitno Aleksin zakon, pa kad roditelji osete po dzepu, razmislice dva puta kako vaspitavaju decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA