"Moramo da imamo više dece, dobiti ih mlad pohvalno je i poželjno": Premijerka o demografiji

- Džaba nam svi rezultati, ako nema ko da koristi puteve, ide u škole, leči ljude... - rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić

  • 26
Porodilište, bebe

Foto: Shutterstock

Moramo da imamo više dece, ako ne popravimo demografsku sliku i situaciju u zemlji, džabe nam svi rezultati koje smo postigli, poručila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Demografija je apsolutno najvažnija. Ko će koristiti sve puteve, pruge koje gradimo, ko će ići u te nove škole, lečiti ljude u bolnicama...? Trebaju nam deca i to je apsolutni prioritet - poručila je ona.

Premijerka je dodala da je u programu "Srbija 2025" predviđeno 700 miliona evra ulaganja u populacionu politiku, te da će taj zakon biti promenjen, kako bi se dodatno promenili iznosi podsticaja, da bi država dala više.

Parlamentarna skupština Nato

Premijerka Srbije Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ponovila je da će od 1. januara 2022. za prvo dete država davati 300.000 dinara umesto 100.000, povećaće se izdvajanja za drugo, treće dete, posebno će pažnja usmeriti na pomoć studentima, kako bi im se pokazalo da imati decu tako mlad, na studijama, ne samo da je u redu, nego je pohvalno i poželjno.

- Želimo da pomognemo mladima da u tom dobu dobiju decu. Ne samo Srbija, već Evropa i SAD, ceo zapad, izgube čitavu generaciju, jer dobiju decu kasnije. Želimo da pokušamo da vratimo tu jednu generaciju i da popravimo sliku - rekla je Brnabić i dodala da će biti dodatnih izdvajanja za žene preduzetnice.

- Da se za četiri pet godina pohvalimo rezultatima u oblasti demografije, kao u ekonomiji - poručila je Brnabić.

Preventivna medicina

 

Brnabić je istakla da Srbija ulaže značajna sredstva u zdravstvo i da je cilj da do 2030.dobijemo personalizovanu medicinu u Srbiji.

- Da, kada imamo Centar za sekvenciranje genoma, za svakog građanina znamo koje rizike ima za zdravlje. Da idemo u preventivnu medicinu - objasnila je ona.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, rekla je da je prioritet unapređenje kvaliteta vode, vazduha i zemljišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    27. novembar 2021 | 06:42

    Hahahahaha. Ona govori o rađanju.

  • srbin

    27. novembar 2021 | 05:51

    radjamo po svedskoj njemackoj auszriji americi australiji a vi se zapitajte zasto!!!

  • Uros

    27. novembar 2021 | 05:43

    Hajde za pocetak da zadrzimo mlade koji su vec zivi, po anketama 50% njih planira da napusti Srbiju! Minimalac odmah podici na 500 evra pod hitno pa tek onda ostalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA