Možeš na bolovanje s pozitivnim testom iz privatne klinike, a nećeš dobiti kovid sertifikat: Kako ovo rešiti?

Naš čitalac se testirao u privatnoj laboratoriji, dobio pozitivan test, sa njim mu je u državnoj kovid ambulanti otvoreno bolovanje, ali na osnovu toga ne može da dobije validnu kovid propusnicu

  • 21
kovid propusnica vakcinisani pasoš

Kovid propusnica / Foto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

Epidemija korona virusa otkrila nam je mnoge nemogućnosti, pa se tako pacijentima otvaraju bolovanja u domovima zdravlja na osnovu pozitivnog testa na koronu koji je urađen kod privatnika, ali ti isti ljudi ne mogu da dobiju digitalni zeleni sertifikat na osnovu tog rezultata, odnosno na osnovu toga da su preležali bolest.

Redakciji našeg portala javio se Duško Radić, koji se zbog simptoma korona virusa testirao u privatnoj laboratoriji, dobio pozitivan test, sa njim u državnoj kovid ambulanti mu je otvoreno bolovanje, ali bez obzira na sve to - ne može da dobije takozvanu kovid propusnicu.

- Kada sam posumnjao u simptome, otišao sam u privatnu laboratoriju i testirao se. Nakon kratkog vremena, dobio sam rezultat da je test pozitivan na korona virus. Istog dana sam otišao u kovid ambulantu na mojoj opštini. Kada su videli da mi je test pozitivan, odmah su mi otvorili bolovanje i započeli lečenje - priča Duško za naš portal.

Kada su uvedeni sertifikati preko e-Uprave je izvadio sertifikat, ali pošto na njemu nije zabeležen datum početka bolesti, odnosno, onaj dan kad se testirao i kada se javio u kovid ambulantu, njegov sertifikat je nevažeći.

- Kada sam kontaktirao e-Upravu, oni su mi rekli da nije do njih, jer izdaju samo sa podacima koje imaju. Ministarstvo zdravlja mi je u mejlu napisalo da se priznaju samo rezultati iz državnih ustanova i ukoliko je u kovid ambulanti vođeno lečenje. Ja postavljam pitanje: ako testovi nisu validni za izdavanje sertifikata iz privatne laboratorije, kako su onda validni za uspostavljanje dijagnoze? Zašto mi onda nisu radili PCR test u kovid ambulanti? Ako sam se lečio u kovid ambulanti i drugim ustanovama ove države čiji je ona osnivač, kako je moguće da mi država ne priznaje bolest i lečenje za sertifikat - kaže on i dodaje da je siguran da nije usamljen slučaj:

- Sigurno nisam ja jedini koji se susreo sa tim problemom.

Otkako su u oktobru uvedeni obavezni kovid sertifikati u ugostiteljskim objektima, oni se ne izdaju na osnovu rezultata iz prvatnih laboratorija, i lečenja u privatnim ustanovama, a o čemu smo već pisali.

Kada će ovaj problem biti rešen, nismo dobili odgovor iz e-Uprave, niti iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da li lekar u domu zdravlja može da otvori bolovanje na osnovu rezultata testa kod privatnika.

Nelogično je kako bolovanje može, a sertifikat ne može.

U Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije kažu za Telegraf.rs da još nema nikakvih novih informacija, odnosno, još nije rešen problem da se i podaci testiranja na kovid 19 kod privatnika, uvedu u digitalni zeleni sertifikat.

-  Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije pokrenula je, početkom juna, inicijativu ka svim nadležnim institucijama da se u sadržaj digitalnog zelenog sertifikata uvedu podaci testiranja u vezi sa kovd 19, izdati od strane registrovanih privatnih zdravstvenih ustanova, praksi i mikrobioloških laboratorija u Srbiji.

- Krajem oktobra smo dobili najave da će shodno izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, negativan rezultat testa za detekciju antigena SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon izdavanja rezultata koji izdaje mikrobiološka laboratorija u privatnoj svojini biti upisan u Digitalni zeleni sertifikat. Nije nam dat rok, ali smo očekivali da se rad na tehničkom rešenju koje će omogućiti upis podataka u digitalni zeleni sertifikat već završi. Ipak, nismo dobili nikakve nove informacije - kažu u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije za Telegraf.rs.

Kako smo već ranije objavili, zeleni kovid sertifikat moći će da se izvadi na osnovu negativnog antigenskog testa na koronu urađenog u privatnoj, kada Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izda uputstva o testiranju za detekciju antigena SARS-CoV-2, i taj akt bude usvojen.

Za sada, važe samo testovi urađeni u državnim laboratorijama.

Podsećanja radi, digitalni zeleni sertifikat treba da sadrži najmanje jednu od pet stavki - dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovid-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana, ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, ili dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom, ili pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Video: Uputstvo kako da popunite EU zeleni setifikat na eUpravi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Весна

    2. decembar 2021 | 21:19

    Проблем се решава укиданьем срамних ковид пропусница. Вакцинациjа jе у Србиjи добровольна и апсолутно лична ствар поjединца, као и да ли jе био болестан и прележао неку болест. Ковид пропуснице су срамне, доприносе деоби народа а при том ничему не служе. Како се издаjу за оне коjи су примили вакцине ван Србиjе, како се издаjу за оне коjи су примили вакцине коjе нису присутне у Србиjи ? Има ту jош гомила питаньа а решенье jе само укинути срамне ковид пропуснице и прецизно утврдити шта изазива болест, како jе спречити и како лечити. Има Србиjа способних, стручних, поштених лекара коjи знаjу и хоче да помогну народу и треба им препустити министарство здравльа.( лично веруjем ДР Несторовичу, Др Алеку Рачичу ).

  • Zizu

    2. decembar 2021 | 20:54

    Nelogicno je i krajnje nenormalno da uopste imamo "kovid propusnice". Ali o tome vec niko ni ne misli. Žaba je skuvana.

  • Ljuba011

    2. decembar 2021 | 23:21

    O ovome pisem vec 10 puta ista stvar cak je jos i gora kod mene jer sam ja sve radio u privatnom domu zdravlja jer firma to trazila i puko pare i jos mi skinuli bolovanje a propusnice nigde. Ima i jos gorih slucajeva prijatelj vakcinisan i prelezao i opet nema sertifikat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA