Ovako izgleda velika akcija "lova" na pijane i drogirane vozače: Bili smo u kontroli sa saobraćajnom policijom

Kontrola alkohola u krvi traje svega minut-dva, a droge desetak minuta

  • 14

Popodnevni špic, na Bulevaru Mihajla Pupina kod Palate Srbija - gužva. Između voznih traka, na delu gde se ostrvo prekida zbog skretanja nižu se policijski automobili sa rotacijama. Došli smo u vreme kada se smenjuju patrole Saobraćajne policije i to u jeku pojačane kontrole vozača kada je u pitanju konzumiranje alkohola i narkotika.

Kontrola alkohola u krvi traje svega minut-dva, a droge desetak minuta. Metoda za alkohol je dobro znana - jednostavno se dune u uređaj, dok je kontrola droge specifična, jer je potrebno da vozač posebnim plastičnim sakupljačem prikupi određenu količinu pljuvačke.

Naša ekipa provela je deo radnog vremena sa dve patrole, koje su se u 18 sati smenile na ovoj lokaciji i za to vreme kontrolisano je dvadesetak vozača. Napisan je i jedan prekršajni nalog, ali ne zbog alkohola ili droge, već zato što je vozač zaboravio da zalepi registracionu nalepnicu na prednje staklo. To je stajalo 10.000 dinara.

Vozač pasata nije se iznenadio, jer je shvatio da nije uradio bitnu stvar, ali je zamolio da se ne nađe na našem snimku, dok je policajce upitao koliko staje kazna. Ukoliko uplati u roku od osam dana iznos je 5.000 dinara.

Kako jedan vozač završi kontrolu, na red dolazi drugi - nema mnogo vremena za razmišljanje, zaustavlja se prvo naredno vozilo. Bilo je i skupocenih kola, poslovnih ljudi, pa i stranaca iz regiona, ali i onih koji su vozili dečicu. Kontrola, srećom, brzo ide kada je sve u redu i završava se osmehom i pozdravom. Nađe se i neka šaljiva opaska, ali policajci ne ulaze u nepotrebnu komunikaciju.

- Jaoj, dobro je da ste tu, bila sam baš u Urgentnom centru, strašno šta sam videla, baš su tu bile i vaše kolege, ono je stvarno strašno - govorila je dok je njena lična karta bila na proveri.

Nije imala alkohola u krvi, a to je policajce jedino i zanimalo.

Jednog momka odabrali su i za droga test. Nije bilo razloga za sumnju, bio je kulturan i nije pokazao nikakvu uznemirenost kada su policajci otvorili tzv. "droga test". Ali, nasumične kontrole i služe da se otkriju oni koji nedozvoljeno ponašanje uspešno skrivaju.

- Slobodno stavite u usta, to je sterilno. Provlačite preko desni i ispod jezika, dok ne postane plavo - upućivao je policajac vozača.

Mladić je sve to radio, a ova neobična procedura traje nekoliko minuta. Policajac, potom, uzima uzorak i nosi ga do uređaja. Ovakvi aparati mogu da se zamisle u vrhunskim laboratorijama, ali su, ipak, predviđeni za terenski rad. Jedna kutija sa displejom i tastatura. Uređaj se uključuje, uzorak se stavlja u uređaj, a sve funkcioniše tako da niko ne dođe u kontakt s pljuvačkom. Kada se vratanca uređaja zatvore, kreće hemijska analiza, kada uzorak dolazi u kontakt s reagensom. Sve to traje od sedam do deset minuta i potpuno je automatizovan proces.

Test je negativan, a vozač je strpljivo sačekao rezultat.

Svakome ko je ušao u prostor između traka policajci su pomogli i da se bezbedno uključi u saobraćaj, a zahvaljujući novim tehnologijama sve kontrole obavljaju se "na klik". Nema više ni onog čitanja matičnog broja preko "motorole", provera se vrši preko uređaja.

"Jel mogu da mahnem", upitao je jedan vozač kada je video kameru, koji je prošao bez ikakve kazne.

Činilo nam se da najduže traje pretraga dokumenata. Ljudi preturaju torbe, novčanike, razne futrole za kartice i opet se desi da daju onu pogrešnu.

"Da li imate vozačku dozvolu kod sebe?" upitao je policajac.

"Ah, dao sam vam ličnu kartu, izvinite".

Niko nije ni posumnjao da će uređaj pokazati neki promil alkohola - svi su govorili da nisu pili i niko se nije "zacrveneo" od treme dok je uređaj očitavao njihov dah.

"Prijatno, doviđenja, hvala", "Srećan rad" - tako se završava ova kratka kontrola, kada niko nema razloga za stres.

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja, usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, trajala je do nedelje.

Iako su svi vozači u petak popodne u našem prisustvu bili "čisti", brojke nisu ohrabrujuće. I dalje mnogi sedaju pijani i drogirani za volan. U svakoj petoj saobraćajnoj nezgodi sa poginulim licima u Srbiji učestvovao je vozač pod dejstvom alkohola, a saobraćajni policajci su od početka godine iz saobraćaja isključili oko 45.000 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i oko 1.400 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Rezultati akcije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tokom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja, koja je sprovedena od 6. do 12. decembra ove godine, iz saobraćaja je isklјučila 1.368 vozača koji su upravlјali vozilima pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, dok je zbog različitih prekršaja sankcionisano ukupno 10.688 vozača.

U akciji usmerenoj na otkrivanje prekršaja upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, koja je istovremeno sprovedena u 30 evropskih zemalјa članica ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope), sankcionisano je 1.307 vozača koji su zatečeni da upravlјaju vozilima pod dejstvom alkohola, od čega je 256 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama policije, jer su imali više od 1,2 promila alkohola u organizmu.

Takođe, zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja je isklјučen 61 vozač koji je, kako je utvrđeno droga testom, bio pozitivan na različite vrste droge.

Zbog vožnje pod dejstvom alkohola najviše vozača isklјučeno je iz saobraćaja na teritoriji Beograda 161, dok je zbog istog prekršaja u Subotici iz saobraćaja isklјučeno 106, a u Novom Sadu 94 vozača.

Najviše vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci isklјučeno je iz saobraćaja u Sremskoj Mitrovici, ukupno 10, dok je u Beogradu isklјučeno sedam, a u Novom Pazaru i Čačku po šest vozača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA