≫ 

Opasno po život: Kontaktna mreža iznad pruge Jajinci - Mala Krsna priključena na napon, preti 25 hiljada volti

Zbog toga se upozorava da niko ne sme da se kreće u zoni gradilišta pruge

  • 0
Decak strujni udar, voz, pruga, železnica, šine Foto-ilustracija: Shutterstock, RINA

„Infrastruktura železnice Srbije“ obaveštava javnost i upozorava da će danas u večernjim satima pod napon biti stavljena modernizovana stabilna postrojenja električne vuče, odnosno kontaktna mreža na deonici Vrčin – Jajinci, u okviru rekonstrukcije pruge Jajinci – Mala Krsna.

Pod napon će biti stavljena kontaktna mreža iznad pruge Vrčin – Jajinci, kao i u železničkoj stanici Vrčin, pa sve do par stotina metara udaljenog putnog prelaza u Vrčinu, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

To znači da će od večeras na visoki napon biti priključena čitava kontaktna mreža duž cele pruge Jajinci – Mala Krsna, čija je modernizacija u završnoj fazi.

Napon struje u kontaktnoj mreži iznosi 25 hiljada volti i izuzetno je opasan po ljudski život. Zbog izuzetno visokog napona, nesreća može da se dogodi i ako se osoba samo približi kontaktnoj mreži na nekoliko metara i na taj način uđe u strujno kolo, a ne samo ukoliko dodirne kontaktnu mrežu iznad pruge.

Bilo kakvo neovlašćeno kretanje u zoni gradilišta strogo je zabranjeno, a nakon stavljanja pod visoki napon kontaktne mreže iznad pruge Jajinci – Mala Krsna, nepoštovanje propisa može direktno da ugrozi ljudske živote.

U okviru modernizacije pruge Jajinci – Mala Krsna od sredine jula ove godine počelo je postepeno uključivanje napona u kontaktnoj mreži na pojedinim deonicama, da bi od večeras kompletna deonica pruge bila pod visokim naponom.

Modernizacija pruge Jajinci – Mala Krsna ulazi u završnu fazu i pored obnove 68,8 kilometara koloseka, obuhvata i rekonstrukciju kompletnih elektrotehničkih postrojenja i kontaktne mreže duž ove deonice.

Zbog toga se upozorava da niko ne sme da se kreće u zoni gradilišta pruge Jajinci – Mala Krsna, jer na taj način direktno ugrožava svoj život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA