≫ 

Srednjoškolci iz Koceljeve našli rešenje za učenje pravopisa: Jezičke nedoumice ispisuju na stepenicama

Kako je objasnila njihova porfesorka srpskog jezika i književnosti, cilj je bio da njeni učenici djaci bez muke nauče ono elementarno iz jezika, pravopisa, književnosti

  • 4
učenici, koceljeva Foto: Privatna arhiva

Da učenje pravopisa i gramatike srpskog jezika ne mora biti bauk, već jedna zanimljiva i korisna aktivnost, pokazali su ovog puta srednjoškolci iz Koceljeve.

Oni su odluči da jezičke nedoumice, sa kojima se većina ljudi gotovo svakodnevno susreće, "zapišu" na stepenicama svoje škole, tako da svima budu vidiljive.

Kako je za Telegraf.rs objasnila njihova porfesorka srpskog jezika i književnosti, cilj je bio da njeni učenici djaci bez muke nauče ono elementarno iz jezika, pravopisa, književnosti.

- Jedna ideja u vezi sa jezičkim nedoumicama je nedavno zapisana upadljivim slovima po stepenicama. Ne može da se ne vidi, nadam se, i ne zapamti - navela je ona.

I zaista, sa jedne strane vidi se, velikim slovima, pravilni, a sa druge, ispisani nepravilni oblici pojedinih reči poput "ja bih", "bismo", "evro", "sumnjam" itd.

- Duže vremena sam razmišljala na koji inovatovni način bi bilo najzanimljivije srednjoškolcima, "bezbolno'' i nenametljivo preneti osnovne postulate pravopisa, jezičkih nedoumica i slično. U Srednjoj školi "Koceljeva'' đaci mogu da pohađaju Dramsku i Literarnu sekciju, ali to su, priznajem, standardni načini prenošenja novih informacija i znanja. Smatram da moramo pratiti potrebe mladih - kaže ona i dodaje:

- Sa zadovoljstvom ću reći da sve što radimo, radimo u njihovim suprotnim smenama od regularnih časova. Družimo se. Bojimo sivilo veselim bojama.

Video: ITHS - škola u Srbiji koja je primenila sistem nastave u vanrednoj situaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    26. decembar 2021 | 07:16

    Secam se da sam video ovo jos pre nekih 10 god dok sam jos isao u skolu, nista novo 😂

  • Ccc

    26. decembar 2021 | 00:11

    Ja ću ovo kod mene kući da zalepim na stepenice ali ne za moju decu nego za mene, lično. Pa stvarno, ponegde mi zapne. 🤦‍♀️

  • Их

    18. oktobar 2022 | 07:54

    Већ виђено,у школи Иса Бајић у Кули.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA