≫ 

Obućar Petar zanatu uči i osobe s invaliditetom: "Ne treba da čekaju milostinju"

Mašine je konstruisao i prilagodio njihovim potrebama, kako bi proizvodnja tekla nesmetano

  • 1
Petar Martinov, obućar, Kikinda Foto: Facebook

Kikindski obućar, Petar Martinov, prilagodio je proizvodnju i popravku cipela osobama sa invaliditetom, kojima je tako pružena mogućnost da veoma lako i bezbedno nauče obućarski zanat i započnu svoj samostalan posao. Ovaj kikindski obućar, koji se proizvodnjom cipela bavi 40 godina, prenošenje stečenog znanja osobama sa invaliditetom smatra životnom misijom., prenosi RTV.

Samo je nebo granica – tako zvuči slogan kikindskog obućara Petra Martinova, koji se više od 40 godina bavi ovim zanatom, a životni cilj pretočio je u praksu, tako što je omogućio osobama sa invaliditetom da nauče obućarski zanat, mašine je konstruisao i prilagodio njihovim potrebama, kako bi proizvodnja tekla nesmetano.

Krajnji cilj je da polaznici sami otvore svoje radnje, privređuju i osećaju se onako kako i zaslužuju – kao ravnopravni ljudi u našem društvu.

- Ovo je moja životna humana misija, posvećena licima sa specijalnim potrebama. Zahvaljujući Pjer tehnollogiji i String sistemu, licima u invalidskim kolicima omogućeno je da im nebo postane granica, a ne da im granica budu invalidska kolica, kao što je trenutno slučaj - kaže Petar Martinov, obućar iz Kikinde.

Upotreba mašina na kojima se radi je veoma jednostavna, bezbednost je na vrhunskom nivou, tako da je polaznicima omogućeno da za relativno kratko vreme nauče obućarski zanat.

- Direktno nudim osobama sa invaliditetom, kao i drugima, kompletnoj društvenoj zajednici, da oseti potrebu šta znači pomoći ljudima zahvaljujući nauci i tehnologiji, kako bi otišli, ne jedan korak, već sto koraka dalje i da se kroz svoj dopirnos društvu u zajednici osete ravnopravnim, da naplate svoje usluge, a ne da čekaju milostinju. Oni treba da pokažu svoj intelekt, sposobnost, kreativnost i zato im je nebo granica. Nema granice jer su mašine i tehologija prilagođeni njihovim potrebama - dodaje Martinov.

Put kojim se vodi kikindski obućar je u službi zdravlja, a krajnji cilj je resocijalizacija osoba sa invaliditetom. Drugi deo tog projekta izrada anatomske obuće, prema svim zakonima medicine, jer je to jedina obuća u koju su ugrađeni svi elementi koji će sprečiti deformitete kičme i povećati cirkulaciju u perifernom sistemu.

Video: Porodici Pešelj potrebna je pomoć: Dijani umro suprug, ostala sama i bez posla sa 5 dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    31. decembar 2021 | 07:53

    Petar ima srce kao Sunce, hvala za vasu dobrotu i predivne namere. Ovo je retkost u danasnje vreme, ziv i zdrav bio ljudino !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA