≫ 

Mlada Nikolina iz Pančeva je najbolja urednica Vikipedije na svetu: Nagradu posvetila tati kog više nema

U okviru kampanje onlajn enciklopedije, Nikolina Šepić iz Pančeva unela je 6.769 referenci

  • 6
Nikolina Šepić, Vikipedija Foto: Nikola Tomić, Shutterstock

Koliko stanovnika ima Indija, kako glasi treći Njutnov zakon, kada je lansirana prva raketa, koji je glavni grad Ugande... Odgovore na ta, ali i na stotine hiljada drugih pitanja oko kojih imamo nedoumice, godinama unazad često pronalazimo na Vikipediji, onlajn enciklopediji na čije se informacije oslanja gotovo čitav svet.

Vikipedija nam je, priznaćete, umnogome olakšala život, i pomogla da razrešimo tu jednu svađu s prijateljem oko toga ko je u pravu. Ovu enciklopediju uređuju "obični" ljudi, a najbolja među njima, na čitavoj planeti je mlada Srpkinja Nikolina Šepić (23) iz Pančeva, studentkinja pedagogije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Nikolina je pre nekoliko dana drugu godinu za redom ponela titulu najbolje urednice Vikipedije na srpskom u okviru kampanje uređivanja referenci pod nazivom #1Lib1Ref (one librarian, one reference - jedan bibliotekar, jedna referenca) koja je trajala od 15. januara do 5. februara. Srbija je ove godine osvojila prvo mesto u svetu po uređivanju Vikipedije, a to Nikolinu čini najboljom urednicom širom planete.

Wikipedia, Vikipedija, telefon Foto: Pixabay

Tokom učešća, urednici unose nove reference i izvore podataka u članke na Vikipediji i time doprinose povećanju njihove proverljivosti i pouzdanosti, u razgovoru za Telegraf.rs objasnila nam je Nikolina.

- Kampanja uređivanja referenci #1lib1ref je globalnog karaktera i sprovodi se u brojnim zemljama širom sveta u sklopu proslave rođendana Vikipedije na engleskom jeziku. Cilj ove kampanje je unošenje referenci i izvora čime Vikipedija postaje pouzdanija, a sami podaci u njoj lako proverljivi. Kampanja je podržana  od strane Biblioteke Vikipedije i u brojnim Vikimedijinim ograncima širom sveta - priča mlada Pančevka za naš portal.

Kako kaže, ove godine je u Srbiji ukupno 25 urednika unelo 10.080 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom jeziku zauzela prvo mesto u svetu po drugi put.

Od 10.080 referenci, Nikolina je sama unela 6.769, gotovo 1.100 više nego prošle, kada ih je bilo 5.620.

- Vikipedija na srpskom jeziku je ove i prošle godine osvojila prvo mesto na globalnom nivou, dok je 2020. godine zauzela drugo mesto. Akcije, uređivački maratoni i takmičenja se često organizuju na Vikipediji na srpskom jeziku. Trudim se da učestvujem u svemu kako bih podržala pokretače i istovremeno pisala članke na različite teme. Vikiprojekat Biografija sam pokrenula 8. aprila 2020. godine, a u okviru kampanje 1Lib1Ref sam unosila reference u članke koji se odnose na znamenite ličnosti - objašnjava ona.

Posebno draga nagrada

Vikipediju je, kaže, počela da uređuje 7. novembra 2018. godine u okviru radionice "Znanjem protiv trgovine ljudima" na Filozofskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu, kada je dopunila članak "Dečja prostitucija".

- Kampanja uređivanja referenci je od izuzetnog značaja jer tako članci postaju proverljiviji i pouzdaniji. I ove godine me je iznenadio broj članaka koji ne sadrže ni jednu ili premalo referenci. Ovom prilikom bih pozvala sve da se uključe u ovaj važan posao. Prvobitna želja mi je bila samo da podržim kampanju i njenog inicijatora verujući da zbog obaveza neću moći da izdvojim vremena koliko bih želela, a kasnije mi se najviše dopalo što sam sređivanjem saznala mnoge informacije koje nisam znala, a zanimale su me - navodi naša sagovornica.

Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu Nikolina je studentkinja 4. godine pedagogije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Foto: Marko Jovanović

Cilj joj je, dodaje, bio da ove godine unese više referenci nego prošle i tako prestigne sopstveni rezultat.

- Prijatno sam iznenađena postignutim i veoma mi je drago zbog uspeha naše zajednice. Smatram da ovo ne bi bilo moguće bez timskog rada te čestitam svim učesnicima! Ova nagrada mi je posebno draga jer je posvećena mom tati, koji, nažalost, nije više sa nama. Takođe, predstavlja mi podstrek za dalji rad. Zahvaljujem se na podršci porodici, kao i organizatorima kampanje - kaže ona.

Produktivno korišćenje vremena

Vikipedija je, napominje Nikolina, slobodna enciklopedija koju svako može da uređuje, kao i jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti tokom pandemije virusa korona, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i proverljivi podaci.

- Citat osnivača, Džimija Velsa, i moto mnogih Vikipedijanaca, uključujući i moj, glasi: "Zamislite svet u kome svaka osoba ima slobodan pristup celokupnom ljudskom znanju. To je ono na čemu mi radimo". Ova misao je povezana sa obrazovanjem, a i sa mojim studijama, te mi je zadovoljstvo što sam deo nečega ovako značajnog. Za mene Vikipedija nije samo enciklopedijski projekat besplatnog sadržaja na Internetu i glavni izvor informacija, već i prostor za volontiranje, produktivno korišćenje vremena i inicijativu. Mesto novih poznanstava, susreta divnih ljudi, razvoja kreativnosti, samopouzdanja, uvažavanja različitosti, ali i jednakosti - ističe Šepićeva.

Kako dodaje, timskim radom se svaki problem brzo reši, nađe se odgovor na svako pitanje, tako da ne postoji nijedan nerešiv izazov.

- Zahvaljujem se svim kolegama koji su bili uz mene kada sam pravila prve korake na Vikipediji i što su mi i danas podrška - poručuje mlada Nikolina, najbolja urednica Vikipedije.

Video: Madžarević: Prvi program bio je obrazovni program

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA