≫ 

Za vikend mraz i temperature čak ispod -10: Pesak iz Sahare prekrio Beograd, negde će provejavati i sneg

Najavili su i kada nam sledi suvo vreme uz razvedravanje i više temperature

  • 5
Pesak iz Sahare, sneg u Beogradu Foto: Profimedia/Europa Press/ABACA, Tanjug/Tara Radovanović

Nakon peska iz Sahare kojim je danas "obasuta" Srbiji, RHMZ je objavio i kakvo nas vreme očekuje u ostatku dana i nedelje. 

- U toku dana na području Srbije biće pretežno oblačno, povremeno s kišom, u područjima iznad 1.500 metara i sa snegom. U planinskim predelima istočne Srbije slab sneg se povremeno očekuje i na nižim visinama. Vetar će biti u skretanju na severozapadni i u kratkotrajnom pojačanju - navodi se u najnovijoj najavi RHMZ.

U četvrtak, navode, se još ponegde očekuje slaba kratkotrajna kiša, a na planinama provejavanje snega.

- Od petka do kraja sedmice (18 - 20.03.) biće suvo uz razvedravanje. Usled priliva hladnijeg vazduha iz istočne Evrope, za dane vikenda ponovo se u jutarnjim satima očekuje mraz, u nižim predelima slabog i umerenog intenziteta, uglavnom od -6 do 0 stepeni, a na planinama i ispod -10 stepeni, dok će dnevna temperatura biti malo ispod proseka za drugu polovinu marta - navode u RHMZ.

Podsetimo, pesak iz Sahare prekrio je delove Evrope i Srbiju, padala je "prljava kiša". U pitanju je prirodna i bezopasna pojava, navodi na svom profilu meteorolog Đorđe Đurić.

- Zahvaljujući ciklonu koji se nalazi nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigle do jugozapadne i centralne Evrope. Usled ovog efekta, velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcarske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predelima sa kišom padala je "prljava" kiša - objasnio je Đurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki

    16. mart 2022 | 17:30

    Nije samo Beograd!!!!!!!

  • Неша

    16. mart 2022 | 17:58

    Ја сам човек у годинама. У школу сам ишао пре 40+ година. Дали се нешто променило. Некада је на југоистоку била мала азија, црно море а сахара је била на југу

  • Bole

    16. mart 2022 | 18:00

    Posmrzavaćemo se. Sve je to posledica globalnog otopljavanja i efekta staklene bašte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA