Ova deca zbog teških bolesti ne mogu da idu u školu: Postoji mesto u Srbiji gde se uči na daljinu 10 godina

* Teško oboleloj deci omogućeno je da prate nastavu u kući uz pomoć nastavnika ili od kuće - putem Skajpa * U školu je upisano oko 110 učenika, iako je stvarni broj đaka na kućnom i bolničkom lečenju sa kojima se radi zapravo mnogo veći, na dnevnom nivou i po 250, a na godišnjem i do 2.000 učenika

  • 3
OŠ "Dr Dragan Hercog" Foto: OŠ "Dr Dragan Hercog"

Dok se za vreme epidemije korona virusa većina dece u Srbiji prvi put srela sa onlajn nastavom, postoji jedna škola u Beogradu, namenjena deci sa područja cele zemlje, u kojoj je ta praksa - nastave na daljinu - uspostavljena pre čak deset godina. Reč je o projektu kojim je teško oboleloj deci omogućeno da pohađaju redovnu nastavu od svoje kuće. U pitanju je Osnovna škola "Dr Dragan Hercog" na Savskom vencu, a kako je u razgovoru za Telegraf.rs objasnila školski psiholog Ljiljana Milović, sve je počelo od učenice sa dijagnozom spinalne mišićne atrofije.

Reč je o devojčici sa oslabljenim imunitetom, koju bi kontakti sa nastavnicima i ostalim đacima mogli izložiti ozbiljnom zdravstvenom riziku.

- Onda je 2012. kroz projekat Ministarstva prosvete, Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou, DILS osmišljeno učenje na daljinu i tada smo obuhvatili veći broj dece koja su takođe bila imunološki kompromitovana, čak i decu koja se u nekom periodu lečenja nalaze u inostranstvu, pa im je to način da ostvare komunikaciju sa školom - kazala je dodajući da su u periodu epidemije već imali dugogodišnje iskustvo.

Učenici koji su u programu kućne nastave, posetu su zamenili komunikacijom putem Skajpa.

- To jeste bila nastava na daljinu, ali nije bilo da učenici gledaju nastavnika na TV-u, već su komunicirali uz pomoć tehnologije - opisuje kako su se snalazili u situaciji koja je donedavno bila stvarnost svih učenika u zemlji.

Ipak, ovo je škola sa posebnom organizacijom rada; rečima sekretara škole Dragiše Andrejića - jedinstveni primer u Srbiji.

- Prevashodno odlazimo u domove učenika i tamo obučavamo decu koja zbog bolesti ne mogu da pohađaju područne redovne škole. A u 12 većih beogradskih bolnica imamo konstantno organizovanu bolničku nastavu za svako dete koje se zatekne na lečenju - u dve rečenice objašnjava smisao njenog postojanja.

Dakle, škola je osnovana pre više od pet decenija i u njoj se izvodi nastava namenjena deci koju bolest trajno ili trenutno sprečava da pohađaju svoje matične škole. Na tom spisku nalaze se maligne bolesti, dečja i cerebralna paraliza, mišićna distrofija, oboljenja kičmenog stuba, različite vrste povreda, autizam, psihički problemi... Zbog kojih postoje kućne posete nastavnika i učenje na daljinu.

Školu osnovao Grad, na usluzi osnovcima iz cele zemlje

- To je škola koju je 1969. godine osnovala Skupština grada i kada je osnovana, nosila je naziv Škola za decu sa specijalnim zdravstvenim problemima. Potom joj je promenjeno ime u OŠ “Dr Dragan Hercog”, po hirurgu dr Draganu Hercogu, koji je kao mlad lekar izgubio život u okviru misije Ujedinjenih nacija i Crvenog krsta u Bijafri, upravo pomažući i lečeći decu u ratom zahvaćenoj zemlji.

Grad podrazumeva i Lazarevac i Mladenovac i Obrenovac i Jabučki rit i Besni fok, Dunavac, Drlupe, Kovačevac... ne znam gde sve nemamo nastavu - objašnjava sekretar Andrejić.

Da bi se deca upisala u ovu školu, pogotovo da bi imala kućnu nastavu, potrebno je da dobiju mišljenje Intrresorne komisije. Po godini bude 60 - 70 učenika koji su pokriveni kućnom nastavom.

Andrejić dodaje da deca na bolničkom lečenju, koje može trajati i nekoliko dana, ali i više meseci, često nisu deca sa navedenim oboljenjima, te da to mogu biti osnovci iz svih delova Beograda, ali i iz raznih delova Srbije, ukoliko se zateknu na lečenju u glavnom gradu.

- Može dete da ode na Kopaonik i na skijanju da povredi nogu i da završi na ortopediji na Banjici. Mi i sa njim učimo - kaže nam dodajući da i u tom slučaju postoji više opcija.

Privremeni upis za decu na dugotrajnom lečenju, bez polaganja razrednog ispita

Ukoliko se dete zadrži na lečenju do mesec dana, školi se šalje izveštaj o radu sa detetom, a ako je boravak duži od toga, učenik se privremeno upisuje u školu "Dr Dragan Hercog". Andrejić i Milović objašnjavaju da bolnička nastava zavisi pre svega od procene lekara, te da se npr. ne može držati nastava detetu koje je u šok-sobi, pa ni detetu koje odbija saradnju.

- Kod nas dolaze učenici iz drugih škola gde postoje nepremostive prepreke za dalje izvođenje nastave. Dešava da nema uslova za decu u kolicima, od problema sa stepenicama, do toga da nema potrebne širine vrata da bi kolica mogla da prođu - ilustruje primerom: - Može da se desi da deca ne pohađaju redovni nastavni program, nego IOP, individualni obrazovni program 1 ili 2, i onda sa njima rade defektolozi. Ali, od 90 zaposlenih u školi, mi imamo svega 15 angažovanih defektologa.

Kako nam je rečeno, u školu je upisano oko 110 učenika, iako je stvarni broj đaka na kućnom i bolničkom lečenju sa kojima se radi zapravo mnogo veći, na dnevnom nivou i po 250, a na godišnjem i do 2.000 učenika. Odeljenje na kućnoj nastavi čine dva učenika, dok se u bolničkim odeljenjima radi sa većom grupom dece.

Svrha školovanja i tokom lečenja jeste u tome da se izbegne gomilanje izostanaka, koje bi dalje dovelo do obaveze polaganja razrednog ispita. Takođe, ima jedan cilj značajan za dete pacijenta, na psihološkom nivou.

- Motiv za osnivanje ove škole jeste da se skrene pažnja sa bolesti, da se zadrži deo nekog normalnog životnog funkcionisanja, pogotovo sa decom koja imaju najteže bolesti - kaže školski psiholog dodajući da OŠ "Dr Dragan Hercog" ima odeljenje i pri onkologiji: - To im je prilika da ostanu u nekim uobičajenim životnim tokovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Divna

    28. mart 2022 | 22:47

    Ovo je pravi način borbe za psihu ove dece.Ovo je divno i važno. Znam za ovu skolu odavno i svaki put u pandemiji kada se pricalo o on line nastavi i kako jadni djaci pate jer nisu u skoli ja sam se setila ove druge dece koja pate ako nema skole na daljinu jer im je to jedini prozor do druge dece i obrazovanja.Samo napred i hvala sto postojite

  • Kec

    29. mart 2022 | 04:16

    Svaka Čast.

  • lo

    20. septembar 2022 | 15:52

    Ima dovoljno defektologa, nego nema ko da ih zaposli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA