Velikan iz senke: Francuska odlikovala srpskog naučnika Ivana Petrovića ordenom za zasluge

Orden, koji je uspostavio general De Gol 1963. godine, Petroviću je dodeljen zbog njegovog izuzetnog doprinosa nauci i francusko-srpskoj naučnoj saradnji

  • 0
Ivan Petrović Printskrin: Tanjug

Nuklearni fizičar Ivan Petrović odlikovan je Ordenom za zasluge Francuske. U ime predsednika Emanuela Makrona orden mu je uručio francuski ambasador u Beogradu Pjer Košar, prenosi RTS

Orden, koji je uspostavio general De Gol 1963. godine, Petroviću je dodeljen zbog njegovog izuzetnog doprinosa nauci i francusko-srpskoj naučnoj saradnji tokom gotovo 40 godina dugog naučno-istraživačkog rada u oblasti nuklearne fizike na Institutu za nuklearne nauke Vinča.

Ambasador Košar, navodeći da je cilj ovog odlikovanja da nagradi istaknute zasluge, kako civilne, tako i vojne, kazao je obraćajući se Petroviću, da je svojim životnim putem, koji je vodio pored Francuske kroz Nemačku i Italiju i neizmernim doprinosom srpskim i francuskim istraživanjima, pokazao do koje mere Srbija ima zajedničku sudbinu sa EU.

Košar je podsetio da je u periodu od 1989. do 1993. godine počela Petrovićeva dugogodišnja saradnja sa Francuskim komesarijatom za atomsku energiju i istakao da je upravo tu dr Petrović razvio metode proračuna vezane za curenje neutrona.

- Te metode su istovremeno i inovativne i efikasne, a direktno su doprinele poboljšanju bezbednosti francuskih reaktora. Radili ste na razvoju fizičkog modela nazvanog TIBER, koji je nakon toga doveo do razvoja istoimenog softvera koji je neophodan za projektovanje i rad nuklearnih elektrana - rekao je Košar.

Francuski ambasador je istakao doprinos koji je dr Ivan Petrović dao francusko - srpskoj naučnoj saradnji u vezi s upotrebom zračenja u lečenju kancera.

- Taj projekat koji ste zajedno vodili od 2007. sa nacionalnim centrom za naučna istraživanja i Centrom za nuklearne studije u Bordou dobio je nekoliko prestižnih dotacija za istraživanja od CNRS. Srećan sam što znam da se to nastavlja kako bi se poboljšale prognoze za obolele pacijente - naveo je ambasador.

Zahvalio je Petroviću i na tome što je valorizovao zajedničku naučnu istoriju Srbije i Francuske i u tom smislu pohvalio Petrovićevu inicijativu da se spomen pločom obeleži sećanje na lečenje srpskih atomskih fizičara iz Vinče u Francuskoj presađivanjem ćelija 1959. godine.

- Tada ne samo da su četiri pacijenta spasena, već je ta delikatna operacija utrla put lečenju leukemije - istakao je Košar.

Petrović: Priznanje Univerzitetu u Beogradu i Institutu Vinča

Profesor Petrović je zahvalio Francuskoj na velikoj časti koju mu je ukazala i istakao da je posebno dirnut što je dobio priznanje koje je uspostavio general De Gol koji je, kako je kazao, bio jako uvažen u njegovoj porodici.

- Dan kada sam saznao da me je predsednik Francuske odlikovao ordenom Viteza nacionalnog reda za zasluge je bio jedan od najsrećnijih dana u mom životu. Moja radost je bila tim veća što je ovo priznanje za moj skoro 40 godina dugi istraživački rad u oblasti nuklearne fizike u saradnji sa kolegama iz Francuske - kazao je Petrović.

Dr Ivan Petrović je istakao da orden koji je dobio doživljava i kao priznanje Univerzitetu u Beogradu sa kojeg je potekao i kome pripada, kao i Institutu za nuklearne nauke Vinča u kojem radi."Mislim da ovo priznanje doprinosi ugledu cele naučne i istraživačke zajednice u Srbiji", istakao je dr Petrović.

Orden reda za zasluge Francuske uspostavio je 1963. godine general De Gol, a uz Legiju časti koja je uspostavljena 1802. godine, predstavlja jedno od dva francuska nacionalna odlikovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA