≫ 

Direktorka "Batuta" upozorava: Kad dete napuni 12 meseci, a zdravo je, morate ga odvesti na ovu vakcinu

Da bi nas kolektivni imunitet štitio i dalje, deca moraju da se vakcinišu MMR vakcinom nakon navršenih 12 meseci, kao i pre polaska u školu, izjavila je za RTS Verica Jovanović, direktorka "Batuta".

  • 8
Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U Srbiji za sada nema slučajeva morbila. I dalje smo u kolektivnom imunitetu koji nas štiti, ali da bi nas štitio i dalje, deca moraju da se vakcinišu MMR vakcinom nakon navršenih 12 meseci, kao i pre polaska u školu, izjavila je za RTS Verica Jovanović, direktorka "Batuta".

Ona je komentarisala pad obuhvata ciljne populacije vakcinacijom, koji trenutno iznosi između 80 i 90 procenata.

- Dve su mere koje treba preduzeti: revizija vakcinalnih kartona kod pedijatara i pozivanje roditelja da dete sa navršenih 12 meseci dovedu u dom zdravlja na vakcinaciju. Naravno, ako je zdravo - napomenula je Jovanović.

Osvrćući se na navode da je Srbija ovih dana oborila negativan rekord po broju HIV novozaraženih osoba, Jovanović je napomenula da je u 2021. godini registrovan nešto veći broj HIV pozitivnih osoba, ali da u prethodne tri godine nije bilo alarmantnog povećanja.

Ona je pozvala ljude da se jave u otvorena savetovališta gde se anonimno i besplatno mogu testirati.

- Najveći broj, 95 odsto pozitivnih lica su muškarci u dobi između 20 i 43 godine, a ključan način prenosa je seksualnim putem - rekla je Jovanović.

Video: Ferdinand (9) je prvo dete u Nemačkoj koje je vakcinisano protiv kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    7. maj 2022 | 08:56

    Znači izbegavate seksualne odnose. Lepo sa vaše strane. A šta reći za natalitet.

  • Toma

    7. maj 2022 | 12:19

    Od vajkada kod nas je bila obaveza MMR vakcine Zakon. Bez te vakcine u SAD se nije moglo ući niti školovati 90-tih u bilo kojoj srednjoj školi!? Otuda, je direktorka , Batuta,, Verica Jovanovic sto posto u pravu. A, to znači da roditelji imaju obavezu da zdravu decu sa navrsenih 12 meseci vakcinišu. Ovaj apel direktorke Jovanovic je u pravom trenutku veoma vazan i ozbiljan da ne dodje do porasta neželjenih posledica?!

  • Miso

    7. maj 2022 | 10:22

    Hiv je povećan zbog korona vakcina.Ko je pratio onog Francuskog nobelovca zna o čemu se radi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA