≫ 

Koliko abortusa se izvrši godišnje u Srbiji i u kom okrugu najviše? Žene najčešće abortiraju treće dete

Najveći broj medicinskih pobačaja bio je u Nišavskom okrugu - 1.181, zatim u Jablaničkom - 522, pa u Zlatiborskom okrugu - 391. Najmanje je bilo u Topličkom

  • 42
Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled,ultrazvuk Foto: Shutterstock

Broj abortusa u Srbiji smanjuje se poslednjih godina, a ono što je interesantno, a što pokazuju zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", jeste da se na prekid trudnoće najčešće odlučuju žene koje su već rađale. 

Poslednji objavljeni Zdravstveno-statistički godišnjak Srbije koji je objavio Institut "Batut" prikazuje podatke za 2020. godinu. U njemu se navodi da je u toj godini  prijavljeno 11.584 prekida trudnoće, a u odnosu na 2016. godinu, i svaku godinu ranije, taj broj je mnogo manji.

Međutim, upoređujući podatke za godine za 2016, 2017, 2018, 2019. i 2020., svi oni govore da najviše prekida trudnoće imaju žene koje su majke dvoje dece.

- U strukturi su najzastupljeniji medicinski indukovani prekidi trudnoće, kojih je bilo 8.005, odnosno 69,1 odsto. Registrovano je i 1.150 spontanih prekida trudnoće, odnosno 9,9 odsto. Kod 93,7 odsto prekida trudnoće registrovana je starost ploda od 10 nedelja i manja - navodi se u izveštaju "Batuta".

Od svih žena koje su imale medicinski, odnosno legalno indukovan prekid trudnoće, najviše je onih starosti od 25 do 34 godine. Njih je 45,4 odsto.

- Žene mlađe od 20 godina koje su imale medicinski prekid trudnoće čine 3,2 odsto od ukupnog broja legalno indukovanih prekida trudnoće - navodi u Zdravstveno-statističkom godišnjaku.

Najveći broj medicinskih pobačaja bio je u Nišavskom okrugu - 1.181, zatim u Jablaničkom - 522, pa u Zlatiborskom okrugu - 391. Najmanje je bilo u Topličkom.

Inače, zvanični podaci pokazuju da su najviše abortusa uradile žene koje već imaju decu.

- Najveći broj medicinskih prekida trudnoće - 33,7 odsto je zabeležen kod žena koje već imaju dvoje dece, dok je udeo žena bez dece koje su imale legalno indukovan prekid trudnoće bio 27,6 odsto - kaže se u izveštaju.

Isti trend bio je i u 2019. godini, s tim da je te godine bilo više abortusa u Srbiji nego 2020. godine - 13.901. Te godine je 33,6 odsto žena uradilo abortus koje imaju dvoje dece. Godine 2018. godine bilo je prijavljeno 14.079 prekida trudnoće, a i te je najviše urađen kod žena koje imaju dvoje dece - 33,9 odsto.  Tokom 2017. godine bilo je prijavljeno 14.356, a 35 odsto kod žena koje imaju dvoje dece, a 2016. - 15.526, od kojih je 31,8 odsto bilo kod žena dvoje dece.

Slučaj Mirele Čavajdi

Večiti kamen spoticanja - abortus, ponovo je u žiži javnosti, zbog 39-godišnje majke Mirele Čavajdi, čije je drugo dete u materici obolelo od agresivnog tumora na mozgu, a kojoj su hrvatski lekari onemogućili da prekine trudnoću.

Mirela Čavajda, kojoj je u šestom mesecu trudnoće utvrđeno da nosi dete s malignim tumorom na mozgu, obavila je pregled u zagrebačkoj bolnici Merkur. Sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile su da obave prekid trudnoće iako su joj lekari priznali da je tumor toliko velik da dete najverovatnije neće dugo živeti, a i ako hoće, da nikada neće moći da živi normalno.

Ona je pokrenula proceduru u Sloveniji gde su nakon pregleda rekli da je dijagnoza jako loša, da tu nema ništa sporno i da je odluka na roditeljima.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • malinar

    9. maj 2022 | 23:32

    Izuzimajući prekid trudnoće iz medicinskih razloga sve ostalo je zločin i primitivizam, primitivizam jer su danas više nego ikada u istoriji čovečanstva na dohvat ruke razne vrste kontrcepcije.

  • M

    9. maj 2022 | 22:36

    Kada sve ove muskarcine u komentarima budu imali matericu onda neka pricaju o pravima.Abortus se vrsi na skupu celija, to je fetus a ne beba(biologija ako niste pratili u skoli).Zena ima pravo nad svojim telom ( isto kao sto vi antivakseri kukate da je vase telo vase pravo).Abortusi se ne vrse u poodmakloj trudnoci tako da to jos nije dete vec skup celija bez mozga.Ovo je zenin izbor i njohovo pravo.

  • bgd

    10. maj 2022 | 00:00

    Uradila sam to, na zalost, jako mlada. Imala sam 22 godine, a momak nije zeleo da prihvati dete. Studirala sam, nisam imala posao, nisam imala prihode. Jako se kajem, zao mi je, ali ne krivim sebe zbog toga svakoga dana, deca ne rastu samo od ljubavi i vazduha. Danas imam dvoje dece, hvala dragome Bogu, a svoj greh cu valjda uspeti da okajem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA