≫ 

Ovo su rešenja testa iz srpskog jezika sa male mature

Osmacima ostalo još sutra da polažu matematiku, a u sredu kombinovani test koji obuhvata pitanja iz oblasti istorije, geografije, fizike, hemije i biologije

  • 5
Mala matura srpski test rešenje Foto: Ministarstvo prosvete, Shutterstock

Danas su mali maturanti polagali test iz maternjeg jezika, a poznata su i rešenja ovog ispita.

Osmacima ostalo još sutra da polažu matematiku, a u sredu kombinovani test koji obuhvata pitanja iz oblasti istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, prvi dan završnog ispita protekao je u najboljem redu.

Na današnji test iz maternjeg jezika pristupilo je 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika.

U skladu sa operativnim planom, koji je izrađen radi nesmetanog i bezbednog sprovođenja završnog ispita, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ove godine završni ispit učenici su polagali u 522 škole. Učenici će sutra, u utorak, 28. juna, polagati test iz matematike u 9 časova, dok će u isto vreme u sredu, 29. juna rešavati kombinovani test.

- Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina. Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

- I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula. Lista želja će moći da se podnese, takođe putem portala www.mojasrednjaskola.gov.rs, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna.

Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6.i 7. jula 2022. godine.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

Kada je reč o sistemu bodova za upis u srednje škole, on izgleda ovako: đaci iz škole mogu maksimalno da "prenesu" 60 bodova, pri čemu se računa uspeh ostvaren u samo poslednja tri razreda, šestom, sedmom i osmom.

Samo računanje vrlo je jednostavno: sabira se prosek ocena na kraju sva tri razreda i množi se sa četiri. Za vukovce bi to bilo 5.00 + 5.00 + 5.00 x 4, što daje maksimalnih 60 bodova.

Na maloj maturi možete da osvojite još 40 bodova i to po 13 na testovima iz srpskog i matematike, a 14 na kombinovanom. Sva tri testa imaju po 20 zadataka.

- Izašao sam prvi, nije bilo teško, spremao sam se nedelju dana i mislim da sam dobro uradio - naveo je jedan dečak ranije za Telegraf.rs, koji se nakon završenog testa našao ispred svoje škole.

Njegova vršnjakinja navodi da se ipak malo detaljnije spremala.

- Išla sam na privatne časove, trebalo mi je oko nedelju dana da spremim test... A na privatne časove sam odlazila jer prethodne tri godine nisam baš učila srpski dobro - dodaje ona.

Video: Počinje završni ispit za osmake, danas test iz srpskog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    27. jun 2022 | 13:22

    Testove treba ukinuti

  • Slavica

    27. jun 2022 | 13:04

    Moja sestricina kaze da je test bio mnogo lak i da je sigurna da ce imati max broj bodova.

  • Jelena

    28. jun 2022 | 01:16

    A sto u nekim skolama puste decu da prepisuju cak im i pomognu oko resenja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA