Tužne slike opet stižu sa jedne od najatraktivnijih lokacija u Srbiji: "Plašimo se da se scenario ne ponovi"

Zaovine sve praznije, strah meštana od klizišta

  • 2
Jezero Zaovina klizište Foto: RINA

Zaovinsko jezero na Tari ponovo je skoro potpuno prazno, a slike koje ovog leta stižu sa ove izuzetno atraktivne lokacije nisu ni nalik onima od prethodnih godina. Loši hidrološki uslovi i dodatno pražnjenje jezera doveli su do izuzetno niskog vodostaja.

- Vode u jezeru je sve manje i manje, koliko smo mogli da čujemo zbog određenog kvara u Obrenovcu dodatno se praznilo jezero Zaovine. Da li je to u pitanju ili nešto drugo, nemamo zvaničnu ni potvrđenu informaciju. Nadamo se da će uskoro situacija biti drugačija, a jezero punije. Jer sa svakim smanjivanjem vodostaja kod nas se budi strah od potencijalnog pokretanja klizišta - rekao je za RINU meštanin sela Zaovine.

Zaovinsko jezero je akumulacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“ u Perućcu sa kojom je povezano vertikalnim cevovodom.

U slučaju niskog vodostaja reke Drine jezero se prazni i pokreće turbine hidroelektrane dok u slučaju viška vode i poplavnih talasa voda se pumpa vertikalno u Zaovinsko jezero. Zbog toga nivo jezera dosta osciluje. Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881,5 metar, a sada je to zbog dodatnog pražnjenja dosta manje.

Kritična situacija dogodila se 2019. godine, kada je vodostaj pao na samo 820 metara, kada je i bilo pokrenuto klizište u selu Zaovine, ali u opasnosti se našao biljni i životinjski svet.

- Plašimo se da se takav isti scenario i sada ne ponovi - dodaju meštani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA