≫ 

Devojčica držala sestru za kosu i htela da je izvuče pa počela da se davi: Ovi spasioci čuvaju srpske "Brione"

Devojke i mladići sremskomitrovačke Spasilačke službe budno paze na "Brionima", najposećenijoj, najpoznatijoj, a zbog njih i najsigurnijoj plaži u Sremu

  • 0

Popularna plaža "Brioni" u Sremskoj Mitrovici, poznata kao jedno od najlepših kupališta, privlači turiste godinama. Mnogi uživaju u ovoj prelepoj plaži, ali zanemaruju drugu stranu tog njenog ukrasa. Nekada se ne poštuju pravila, nekada se zanemari jako sunce pa se ulazi u vodu bez razmišljanja, razloga je milion, a ishod može biti samo jedan, zato spasioci imaju pune ruke posla.

Devojke i mladići sremskomitrovačke Spasilačke službe budno paze na "Brionima", najposećenijoj, najpoznatijoj, a zbog njih i najsigurnijoj plaži u Sremu, prenosi Ozon Media.

Najčešće dođu ljudi s nekim manjim problemima, obraćaju se za pomoć spasiocima, postavljaju pitanja, ali, nažalost, ima i situacija zbog kojih su spasioci na plaži.

Od početka sezone, spasioci na plaži imaju pune ruke posla, radno vreme provedu spremni da pomognu u svakom trenutku.

- Imali smo dosta intervencija ali su sve bili kolapsi na obali, sunčanice, pad pritiska posekotine na konzerve limenke ili staklo, pesak je ublažio sve padove na kolena i laktove dece koja trče. Na žalost, bude i situacija gde je potrebna brza i sigurna intervencija. Od početka sezone imali smo više vanrednih situacija spasavanja. Dečak, 15 godina ušao je u drugu fazu davljenja, voda mu je došla u pluća, a bio je blizu bova. Spasioci su primetili, doplivali do njega i izvukli na obalu. Dve devojčice od 13 i 17 godina, spasavale su jedna drugu i takođe došle do druge faze. Devojčica (17) primećena je da se davi, spasioci su doplivali do nje i tek tada shvatili da drži sestru za kosu i pokušava da je izvuče, spasli smo obe devojčice odveli ih na detaljan pregled i posle sat vremena su otišle kući - kažu iz "Nintela".

Kako kažu imali su slučaj i sa mnogo mlađim detetom, dečakom od 4 godine, ali da je srećom brzo primećen.

- Spasioci su ga izvukli na obalu pre nego što se desilo nešto ozbiljnije. Ista situacija se desila i sa dečakom od šest godina, ali i sa čovekom od 31 godinu. Takođe dogodilo se i da se dečak (13) zapetlja u kanap od bova, gde smo ga odmah primetili i spasili - izjavili su iz "Nintela".

Većina spasilaca najčešće su iz redova plivača i odličnih sportista jer položiti za spasioca nije nimalo lako. Moraju dobro znati pružiti prvu pomoć, znati reagovati u određenim situacijama, prepoznati neke opasnosti na plaži i preventivno delovati.

Kako bi po život opasnih incidenata, bilo što manje, na vreme upozoravaju kupače da ne plivaju dalje od bova i savetuju kako se zaštiti od vrućine.

- Na plaži u Sremskoj Mitrovici, kad je miran dan bude pet spasilaca, a kad je vikend i velika poseta na plaži ih je aktivno deset. Spasilačka služba ima ukupno 26 spasilaca koji su raspoređeni i na gradskom bazenu i na plaži. Među njima je 19 momaka i 7 devojaka. Svaki spasilac poseduje licencu izdatu od Crvenog krsta Srbije. Ova licenca se obnavlja svake godine, a svakih sedam dana imamo posebne treninge i obuke gde treniramo sve što je potrebno u spasilaštvu na vodi. Vodimo posebne dnevnike spasilaštva. Smene na gradskoj plaži traju po 5 sati, gde se svakih pola sata menja pozicija - kažu iz "Nintela".

Gradska plaža u Sremskoj Mitrovici sa već postojećom infrastrukturom, svakako je sinonim za Sremsku Mitrovicu i privlači veliki broj gostiju, naročito tokom vikenda, a svake godine osim pratećih sadržaja, vodi se računa o bezbednosti kupača, o čemu brinu spasioci koji dežuraju tokom dana na vidno obeleženim mestima, te motre na kupače.

- Spasioci na vodi na gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici sa tri kule prate stanje na plaži, tu je i ostrvo za nadgledanje sa vode, 3 čamca, skuter na vodi i sup daske. Kula je pozicija koja je najposvećenija, odavde se nadgledanje vrši najčešće dvogledima, kako bi lakše videli lice kupača jer po tome najčešće primetimo da li je započeo fazu davljnja, prevencija je najbitnija, pištaljka i upozorenje deci je prva stavka da sprečimo nemile događaje - objašnjavaju iz spasilačke službe „Nintel“.

Kada se nekom spase život, od toga, kažu, nema boljeg osećaja. A za one koji vole plivati imaju nekoliko saveta: Ne konzumirajte alkohol pre kupanja, a nemojte ni plivati punog želuca. Nakon "prženja" na suncu, prvo idite pod tuš, a tek onda u vodu. Roditelji, budite uz svoju decu. I obavezno kupajte se tamo gde ima spasilaca!

Video: Saveti za bezbednost u i pored vode: Dete može da se udavi za manje od 30 sekundi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA