≫ 

Najviše kiše pašće večeras i sutra ujutru, od srede do 39 stepeni: Sledeće nedelje stiže vreo vazduh iz Afrike

Sledeće sedmice ponovo će biti vrelo, temperature će se približiti 40 stepeni, a potom sledi novo osveženje sa pljuskovima

  • 6
Kiša, sunce, oblaci, vremenska prognoza, Voždovac, Beograd

Foto: Milena Đorđević

Srbija je ovog vikenda pod uticajem visinskog ciklona, uz svežije vreme i pljuskove. Ima uslova i za grmljavinske oluje i nepogode, upozorava za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

- Sledeće sedmice ponovo će biti vrelo, temperature će se približiti 40 stepeni, a potom sledi novo osveženje sa pljuskovima. Srbija je ovog vikenda pod uticajem visinskog ciklona iznad našeg područja, a oblačnost sa padavinama u sklopu njega kruži nad Balkanom i našim područjem. Ujedno, u sklopu ovog ciklona nalazi se i jezgro hladnije vazdušne mase. U nastavku vikenda u Srbiji će biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom - navodi Đurić.

Najviše padavina očekuje se u subotu krajem dana, tokom noći i u nedelju ujutro. U većem delu Srbije očekuje se ukupno da padne od 10 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, naročito u oblastima grmljavinskih oluja i nepogoda i u tim predelima lokalno može da u kratkom vremenskom intervalu padne i preko 50 litara. Najmanje padavina očekuje se u Banatu, gde će se katastrofalna suša nastaviti.

- Inače, u mnogim predelima Srbije padavine su i više nego zakasnele, naročito u Vojvodini. Maksimalna temperatura biće danas (subota) od 20 do 28 stepeni, u Beogradu do 24 stepena. U nedelju pre podne u Vojvodini očekuje se razvedravanje, pa će od sredine dana biti sunčano. U ostalim predelima Srbije postepeni prestanak padavina i razvedravanje očekuje se posle podne i uveče. Maksimalna temperatura u nedelju biće od 22 stepena na jugu Srbije do 32 stepena na severu Vojvodine, u Beogradu do 27 stepeni - kaže on.

Početkom sledeće sedmice očekuje se postepeno slabljenje visinskog ciklona, pa se u Srbiji očekuje znatno toplije i preztežno sunčano, uz dnevni razvoj oblačnosti i tek ponegde uz ređu pojavu pljuska sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće u ponedeljak i utorak od 29 do 33 stepena, u Beogradu do 32 stepena.

- U sredu i četvrtak nad Srbijom se očekuje prostiranje termičkog greneba na visini, pa će sa jugozapada uslediti advekcija vrele vazdušne mase, poreklom sa severa Afrike. Očekuje se sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura biće preko 35°C, a u četvrtak i do 38-39 stepeni. U petak se sa severozapada očekuje prodor visinskog ciklona i narušavanje termičkog grebena, a u sklopu visinskog ciklona i hladnog fronta sa severozapada očekuje se naoblačenje i zahalađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode, jer će se nad našim područjem sukobiti vrela vazdušna masa sa juga i hladna sa severa, a tako će biti raspoređena i temperatura - kaže Đurić.

Maksimalna temperatura u petak biće od 28 stepeni na severozapadu do 38 stepeni na istoku Srbije, do kraja dana u svim predelima u osetnijem padu, a vetar će biti u skretanju na jak severozapadni. U Srbiji će tokom narednog vikenda biti osetno svežije i promenljivo oblačno, još u subotu ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom i uz jak severozapadni vetar, dok će u nedelju biti suvo. Maksimalna temperatura biće u daljem padu i u nedelju će u većini predela biti oko 25 stepeni. Od 22. avgusta uslediće stabilizacija vremena i povratak leta, a temperature će biti u porastu na vrednosti koji stepen iznad 30.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    13. avgust 2022 | 15:20

    Koja kiša? I danas po hiljaditi put najavljujete kišu u Šumadiji a kiše nema od maja meseca!!!! Ni kap nije pala a vi pišete o pljuskovima???? Dokle više???

  • Nesa

    13. avgust 2022 | 15:51

    Na vremenske prilike utice covek, mali broj ljudi koji ih odredjuju.. Ne moze se vise prognozirati, vec samo pretpostaviti sta ce da bude...

  • Racki

    13. avgust 2022 | 14:56

    Jutros haos 0,03 litre po kv

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA