Grom udario čoveka i ubio kravu u Srbiji za samo 2 dana: Ovo su mesta gde nikako ne treba da budete kad tutnji

Na sve to, čuvena loptasta munja, vrlo opasna pojava za koju se ne zna kako nastaje, udarila je sinoć u banderu kod Lajkovca i izazvala štetu

  • 0
munje gromovi munja čovek nevreme Foto: Shutterstock

Jake oluje kojih ovih dana tutnje našom zemljom već su ostavile i ozbiljne posledice. Pored poplava u mnogim mestima, za samo dva dana grom je ubio kravu kod Ivanjice i povredio meštanina sela Jašunja nadomak Leskovca. 

Nesrećni čovek je u teškom stanju primljen u leskovačku Opštu bolnicu, ali se prema poslednjim informacijama oporavlja i konstatovana mu je aritmija.

Na sve to, čuvena loptasta munja, vrlo opasna pojava za koju se ne zna kako nastaje, udarila je sinoć u banderu kod Lajkovca i izazvala štetu. S promenljivim vremenom koje će potrajati i ove nedelje, jasno je da - šale nema.

Meteorolog Đorđe Đurić otkriva nam koja su to sve mesta gde ne treba da budemo kada tutnji i kako da se zaštitimo od loptaste munje.

- Nikako pored vodenih površina! To znači da u trenutku kada grmi ne treba da stojite ili šetate pored jezera i reka, jer je voda dobar provodnik elektriciteta. Takođe, nikako ispod jednog drveta! Ako ste u parku ili šumi, gledajte da budete što više unutar krošnji. Takođe, nikako ne budite blizu objekata koji svojom visinom "štrče" - savetuje Đurić.

Priče za koje se dugo mislilo da su samo legende, poput onih da "ne stojite pored otvorenog prozora" i "ne dirate" telefon, danas se ispostavlja, nisu potpuno netačne.

Naime, loptasta munja, za sad još neistražen fenomen, može da se pojavi bilo gde, čak da uđe kroz prozor ili odžak, pa i da vam "podleti" pod majicu. 

- Loptasta munja je neistražena pojava. Događa se retko, može biti nekoliko desetina centimetara. Niko ne zna kako nastaje. Zabeležen je slučaj da je prošla celu kabinu aviona, samo ušla i izašla. Dešava se da uđe kroz dimnjak, a izađe kroz kamin. Ono što je opasno je da na samom kraju puta može da ekspolodira i zato je jako važno da ne dođe u kontakt sa ljudima, jer može biti žrtava - upozorava Đurić.

Pre nekoliko decenija je, dodaje, zabeležen slučaj da su se ljudi sa jednog seoskog vašara sakrili unutar kolibe. Loptasta munja je uletela i dovela do žrtava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA