Hoće li prečišćivači vazduha postati neophodni u svakom domaćinstvu: Kako se izboriti sa zagađenjem?

Zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru može da bude i do pet puta veće nego napolju

  • 2
prečišćivač vazduha Foto: Shutterstock

Sve je više onih koji na telefonima pored prognoze proveravaju i aplikacije koje mere zagađenost vazduha. Hoćemo li zbog zagađenja ponovo nositi maske, na koje smo navikli za vreme korone i da li će prečišćivači vazduha postati neophodni u svakom domaćinstvu?

Vest da je Beograd prošle godine nekoliko puta bio jedan od najzagađenijh gradova na svetu, bila je alarm mnogima da kupe prečišćivače vazduha za stanove i kuće, piše Rts. Prošlog decembra samo u prodavnicama jednog trgovinskog lanca prodato ih je 500. Prodavci kažu da se prodaju i ovih dana.

Tokom testiranja jednog prečišćivača menjale su se boje koje pokazuju stepen zagađenja - zelena, plava, ljubičasta. Kada je zapaljena cigareta, vrednosti su počele da skaču i senzor je pocrveneo.

- Momentalno, ako je registrovao povećane vrednosti, pali se turbo režim, jači režim rada, jači režim filtracije i kada dostigne neke normalne referentne vrednosti on smanjuje rad i buku - ističe Predrag Brujić, trgovac.

Zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru može da bude i do pet puta veće nego napolju. U zatvorenom ima i mnogo bakterija, virusa, grinja, alargena. To su čestice veličine 0,3 mikrona, još sitnije od ozloglašenih 2,5 PM čestica. Ipak, filteri moraju da se menjaju, a prozori često da se otvaraju da ne bi bili kontraproduktivni.

- Prečišćivači jesu korisna stvar u zatvorenom prostoru, međutim mi ne možemo hermetički da se zatvorimo. Nije rešenje da imamo zatvoren prostor i da prečišćivač radi sve vreme. Potrebno je otvarati prozore i povremeno luftirati vazduh - navodi Prof. Dubravka Relić sa Hemijskog fakulteta za Rts.

Pulmolog smatra da tehnologija ne može mnogo da pomogne, ako ne promenimo navike.

- Da prestanemo da pušimo, da mladi ljudi koji još nisu počeli da puše da to ne rade, da malo bolje iskoristimo slobodno vreme da izađemo u zelenilo, na čist vazduh, planine, šetnje, tako ćemo mnogo više uraditi za svoje zdravlje - naglašava Tatjana Milošević, načelnica pulmologije KBC "Dr Dragiša Mišović".

Na pitanje šta ćemo sa saobraćajem i grejanjem, ističe da to mora da rešava neko drugi. Treba imati na umu da ako želite čist vazduh u stanu ova mašina troši između 20 do 100 vati struje. Da bi vazduh uvek bio čist, nekada mora da radi i ceo dan.

Da je zdrav život skup, govori i cena prečišćivača - prosečna plata, ima i skupljih, svaki sa svojim prednostima. Postoje i jeftinije opcije - priroda i ne otvarajte prozora kada je zagađenje najveće - ujutru i uveče.

Video: Pao vlasnik divlje deponije u Malom Mokrom Lulu: Hapšenje osumnjičenog za ekološki kriminal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • F**KEu

    15. oktobar 2022 | 09:55

    kakvo sad zagadjenje vazduha???, pa zar nije rekao vrhovni vodja da smo mi jedma od ekolosko razvijenijih zemalja i da kod nas nema zagadjenog vazduha.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA