≫ 

Imamo mladića (35), nije izašao iz kuće otkako se rodio: Slavni Gudelj nije trepnuo a pomogao Nišliji

Gudelj je boravio u Niš prošle nedelje, i tom prlikom uručio pomoć mladiću koji živi u jako teškim uslovima

  • 7
Ivan Gudelj Foto: Bratislav Vučković

Legendarni fudbaler splitskog Hajduka Ivan Gudelj posetio je teško bolesnog Nišliju Nikolu Stefanova (35) i uručio mu novčanu pomoć prikupljenu na humanitarnoj večeri na kojoj je potpisivao knjige i dresove.

Gudelj je u Niš stigao minule nedelje na poziv predsednika opštine Palilula Bratislava Vučkovića sa kojim se pre dva meseca sreo u Skugriću kod Modriče gde je upriličen susret fudbalskih legendi bivše Jugoslavije.

- U organizaciji legendarnog fudbalera bivše Jugoslavije Nikole Nikića, fudbalera sarajevskog Železničara i na inicijativu Miodraga Redže Stojiljkovića iz „zlatne generacije“ niškog Radničkog, otputovali smo u Skuglić. Tamo smo se sreli sa legendama jugoslovenskog fudbala, Vahidinom Musemićem, Mirsadom Fazlagićem, Zdravkom Borovnicom, Milošem Šestićem... Bilo ih je od Vardara pa do Triglava. Tu je bio i Ivan Gudelj, pričali smo o svemu pa i o bolesti koja je njega zadesila na vrhuncu njegove a mene na početku moje sportske karijere, pa se rodila ideja da ga pozovem da bude gost opštine Palilula odnosno naše Kancelarije za mlade. Namera mi je bila da on pošalje poruku mladim ljudima da ne postoje nepremostive prepreke, jer je njega na vrhuncu slave kada je trebalo da potpiše ugovor za madridski „Real“, zadesila teška bolest. Godinama se borio i za život ali i za ponovno prihvatanje s obzirom na to da je bio stigmatizovan zbog bolesti - priča Vučković.

Gudelj je tokom boravka u Nišu promovisao knjigu "Hajdučka priča“ i dokumentarni film "Ivanova iga" nakon čije je projekcije organizovano i humanitarno veče.

- Ivan je potpisivao majce sa njegovim brojem četiri, postavili smo kutiju za priloge pa su građani nakon što su odgledali film u nju ubacivali novac. Kazao sam mu da u Nišu ima dosta socijalnih slučajeva ali da je Nikola Stefanov specifičan jer boluje od retke bolesti a živi u veoma teškim uslovima. Gudelj je odmah prihvatio predlog da ga posetimo i uručimo mu pomoć – kazao je Vučković.

Mada se već vratio u Hrvatsku, Gudelj je rado sa novinarem Telegrafa porazgovarao o svom nedavnom boravku u Nišu.

- Prvi poziv da dođem u Niš stigao je krajem avgusta od mog prijatelja Olivera Paunovića a povodom mog dokumentarca koji je na festivalu u Nišu uzeo prvu nagradu. Nisam tada mogao da se odazovem, ali kada sam se u Skugriću sreo sa Batom Vučkovićem odlučio sam da što pre posjetim Niš. Vučković me je osvojio dosetkom : „Prvu lovu sam osvojio imitirajući tebe, posle sam promenio fah“. Zaista smo se zbližili, prošle nedelje sam došao u Niš, bilo mi je predivno. Ono što mi je bilo posebno drago je što su me na promociji filma i knjige dočekali moji suigrači iz Hajduka Zoran Simović i Dušan Pešić. Takođe, veoma sam srećan što sam imao priliku da posjetim i Miću Duvančića, koji je tri puta bio trener niškog „Radničkog“ a 1975. i 1976. trenirao je Hajduk. Ostao sam u Nišu duže da bih prisustvovao godišnjici smrti mog dragog prijatelja i suigrača iz reprezentacije Dragana Pantelića – kazao je za naš portal Gudelj.

Komentarišući svoje učešće u humanitarnoj akciji organizovanoj za bolesnog Nišliju, slavni fudbaler kaže da je rado prihvatio predlog da mu se pomogne.

- Bata mi je kazao: " Ivane, imamo jednog čoveka, mladića od 35 godina u teškoj situaciji, nije izašao iz kuće otkako se rodio, hajde da napravimo jedno humanitarno veče pa da mu ti predaš novac!" To mi je bilo veliko zadovoljstvo, otišao sam kod tog momka sa Batom, Nikola mu je ime. Kad smo ušli i Bata mu rekao ko sam ja, on je zaplakao. Bilo je zaista dirljivo, tako mi je drago što smo napravili taj humani potez ali to jednokratna stvar, to treba rešavati kroz sustav. Svi se moraju osvestiti, treba cela nacija biti na nogama, treba se javno progovoriti i poslati poruka onima koji imaju mogućnosti da pomognu - poručuje Gudelj za Telegraf.rs i dodaje:

- Ja imam taj socijalni osećaj, to me inspiriše, daje mi silnu energiju jer sam se borio protiv teške bolesti i imam veliku želju da drugima pomažem. Mnogo me je dirnulo kada je zaplakao, učinilo smo mu taj jedan trenutak sretnim – opisao je svoj susret sa Nikolom legendarni fudbaler.

Najavio je da će sledeće godine početkom juna ponovo posetiti Niš jer se tada organizuju manifestacija povodom dana opštine Palilula na koju ga je Vučković pozvao.

Ivan Gudelj je jedan od najvećih fudbalera „Hajduka“, za ovaj tim zaigrao je 362 puta i dao 93 gola, imao je 33 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, nastupao je na Olimpijskim igrama 1980, i Svetskom prvenstvu u fudbalu dve godine kasnije, kao i na evropskom takmičenju 1984. godine. U 26. godini je saznao da boluje od hepatitisa B, što ga je omelo u daljoj karijeri ali je uspeo da pobedi opaku bolest uvek ističući da se i najteže životne situacije mogu prevladati ako čovek pronađe pozitivnost u sebi.

Video: Valentina i Anđela digle Srbiju na noge, svi priskaču u pomoć

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    20. oktobar 2022 | 09:13

    Bravo Ivane , veliki si čovek kao što si bio veliki fudbaler

  • M01

    20. oktobar 2022 | 09:05

    Bravo dobri covjece …na muci se poznaju veliki ljudi …ocito je da kakav si bio borac na terenu danas si ispao jes veci covjek u mojim ocim… ziv i zdrav bio Ivan Gudelj💪💪💪

  • Milan

    20. oktobar 2022 | 09:15

    Svaka ti čast,ljudino,sreća te pratila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA