Medicinski fakultet u Beogradu obeležava 102 godine postojanja

Glavni programski ciljevi ovog fakulteta biće razvoj medicinske edukacije na svim nivoima, odnosno naučnoistraživačkog rada iz oblasti biomedicinskih nauka

  • 1
Medicinski fakultet u Beogradu

Foto: Nikola Tomić

Medicinski fakultet u Beogradu danas obeležava 102 godine od osnivanja ove ustanove. Reč je o jednom od najstarijih fakulteta na Univerzitetu u Beogradu, koji je otvoren 9. decembra 1920. godine govorom profesora Milana Jovanovića Batuta.

Kako za Politiku ističe profesor dr Lazar Davidović, dekan ovog fakulteta, uveli su mnoge novine u rad ove ustanove, a dobili su i dva centra izuzetnih vrednosti. To su Centar za redoks medicinu, kojim rukovodi prof. dr Tatjana Simić, dopisni član SANU, i Centar za biologiju kostiju, kojim rukovodi prof. dr Marija Đurić.

Na ovom fakultetu do sada je gotovo 30.000 polaznika završilo neku od poslediplomskih specijalizacija, a samo ove godine upisano je skoro 2.200 polaznika različitih oblika poslediplomske specijalističke nastave.

Poslednjih 12 meseci pokrenute su nove master akademske studije i to iz oblasti srčane insufijencije, interventne pulmologije, laringologije, medicine dugovečnosti i zdravog starenja i bioetike. Objavljeno je čak devet novih udžbenika za specijalističku nastavu. U čitavom nizu novih pravilnika donetih poslednjih godinu dana, svakako je najznačajniji onaj koji se odnosi na izbor nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta. Kriterijumi su podignuti na viši nivo, što bi trebalo da doprinese višem renomeu ne samo našeg fakulteta nego i Univerziteta u Beogradu. Pravilnik će na snagu stupiti 1. aprila 2024. godine, kako bi svi oni kojima predstoje izbori mogli da se pripreme. U tom smislu, unapređen je i Pravilnik o izdavačkoj delatnosti našeg fakulteta – naglasio je dr Davidović.

Na ovom fakultetu već 27 godina postoji akreditovana nastava na engleskom jeziku, što je sada dodatno popularizovano.

– Zahvaljujući Vladi Srbije, imali smo mogućnost da o svim vidovima nastave na engleskom jeziku koji se izvode na našem fakultetu govorimo na izložbi Ekspo u Dubaiju. Pre nekoliko nedelja u Varšavi je organizovan sastanak na kojem je prisustvovalo 14 agencija koje se bave regrutovanjem studenta na engleskom jeziku. Ove agencije su se veoma povoljno izjasnile o ovoj nastavi na našem fakultetu, imajući u vidu odnos cene i kvaliteta. Zahvaljujući Ministarstvu prosvete, letos je renoviran i modernizovan deo prostora u kome se ova nastava izvodi – pojasnio je on.

U toku ove godine održali su 41 kurs kontinuirane medicinske edukacije sa 320 predavača (od toga su 38 stranci), a sa više od 1.600 polaznika.

Kontinuirano se povećava i interes za doktorske akademske studije, čemu je doprinelo i uvođenje čak sedam novih modula.

– Publikovali smo monografiju posvećenu stogodišnjici Medicinskog fakulteta u Beogradu. U njoj su obrađeni brojni istorijski aspekti, ilustrovani izvanrednim, istorijski vrednim fotografijama. Detaljno su opisane sve edukativne aktivnosti i naučnoistraživački rad na našem fakultetu, a jedan članak je posvećen studentskom parlamentu i studentskim organizacijama. Ogroman deo ove monografije čini spisak svih lekara koji su diplomirali na našem fakultetu – napominje dr Davidović.

Glavni programski ciljevi ovog fakulteta biće razvoj medicinske edukacije na svim nivoima, odnosno naučnoistraživačkog rada iz oblasti biomedicinskih nauka. Pridržavaće se, kaže dr Davidović, tri glavna programska načela na kojima je fakultet zasnovan.

– Prvo je da nastava mora biti savremena, a to podrazumeva kontinuirano uvođenje najnovijih dostignuća. Drugo načelo podrazumeva autonomnost fakulteta u okviru autonomije univerziteta. Ono znači stvaranje stabilnih uslova za rad, najkvalitetnijeg nastavnog kadra, uz nezavisno, demokratsko, odgovorno i transparentno odlučivanje i sprovođenje donesenih odluka. Naš fakultet takođe mora ostati nacionalno odgovoran, a to znači nastojati da daje vodeći doprinos, kako kada je u pitanju medicinska edukacija, tako i naučnoistraživački rad iz oblasti biomedicinskih nauka – zaključio je dr Davidović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin sumadinac

    11. decembar 2022 | 03:01

    Tu korupcionasko-nepotisticku ustanovu trebalo bi, ako ne zatvoriti, ono makar skinuti sa drzavnog budzeta, dok bi ovog paranoika i siritelja panike protiv korone trebalo uhapsiti i zestoko kazniti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA