≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar Ružić prihvatio ostavku direktora Tehničke škole u Trsteniku, gde su đaci izmakli stolicu nastavnici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar prosvete Branko Ružić prihvatio je ostavku smatrajući je opravdanom nakon nepravilnosti u radu ove obrazovno-vaspitne ustanove

  • 4
Nasilje, Tehnička škola, Trstenik Foto: Nikola Anđić

Direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić podneo je juče ostavku na tu funkciju. Glidžić je u pisanom obrazloženju koje je dostavio Ministarstvu prosvete naveo da je podneo ostavku iz ličnih razloga u nadi da će taj čin doprineti boljem radu škole. Školom će do imenovanja novog direktora rukovoditi vršilac dužnosti Velibor Jovković, profesor mašinske grupe predmeta i bivši direktor ove škole u nekoliko mandata.

Ministar prosvete Branko Ružić prihvatio je ostavku smatrajući je opravdanom nakon nepravilnosti u radu ove obrazovno-vaspitne ustanove koje su utvrdili i gradska i republička prosvetna inspekcija. Naime, Nastavno veće donelo je odluku suprotnu zakonu kada je izreklo meru isključenja iz škole učenicima, a pre isteka roka od 30 dana za sprovođenje vaspitno-disciplinskog postupka u okviru koga je potrebno da škola realizuje pojačani vaspitni rad.

„Sagledali smo sve strane ovog događaja i nakon izveštaja inspekcije i stručno-pedagoškog nazora, odluka direktora da se povuče sa funkcije je odgovorna imajući u vidu kompleksnost situacije“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić, dodajući da će Ministarstvo nastaviti da pruža podršku kako bi škola uspela da konsoliduje rad i shvati značaj stručnog usavršavanja, posebno iz oblasti prevencije i sprečavanja nasilja.

I predstavnici Ministarstva prosvete zaduženi za prevenciju i borbu protiv nasilja su početkom februara posetili školu i razgovarali sa rukovodstvom škole o merama i procedurama kada je reč o zaštiti od nasilja. Tom prilikom održani su sastanci sa direktorima, stručnim saradnicima i predstavnicima timova za zaštitu za primenu procedura zaštite od nasilja sa teritorije Školske uprave Кraljevo, Školske uprave Кruševac i područja Trstenika i Vrnjačke Banje.

Stručno-pedagoški nadzor je izvršen u školi, kako bi se osiguralo potpuna primena postojećih propisa i preduzimanje svih mera podrške nastavniku u situaciju nasilja, kao i vaspitno-disciplinski postupak prema učenicima koji je neophodan kako bi škola učinila sve što može da im pomogne u razumevanju štetnosti nasilja, preuzimanju odgovornosti i sprečavanju ponavljanja istog.

Takođe, u narednom periodu će se obezbediti i adekvatna podrška nastavnici u obezbeđivanju kvalitetne nastave.

Ministarstvo prosvete intenzivno radi na realizaciji novih mera koje je predložila Radna grupa za koje veruje da će dati većeg efekta u sprečavanju i prevenciji nasilja. Apelujemo na sve aktere u društvu na zajedničko delovanje u ostvarenju ovog cilja posebno imajući u vidu da je nasilje društveni problem čije posledice se vide u školi gde deca provode najduže vreme tokom dana. „Škole mogu da pomognu pravilnom razvoju dece i usmeravanju na dobar put, ali ne i da reše društvene probleme, za to je ipak važno da se svi uključimo i doprinesemo da budemo dobri primeri i da razgovorom decu učimo pravim vrednostima“, zaključio je ministar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    24. februar 2023 | 16:05

    Šta je sa direktorkom gimnazije u Sremskoj mitrovici koja proteruje versku nastavu iz škole i povredjuje osećanja dece koja su vernici Srpske Pravoslavne Crkve?

  • ljubica

    24. februar 2023 | 18:24

    Ode i direktor škole zbog pada na dupe i to tudje???

  • Mirjana

    26. februar 2023 | 01:52

    Kakvi glupi komentari kakvo divljaštvo, kakav narod, kakav glupački način razmišljanja! Pre svega, Ministar je taj koji prvi treba da podnese ostavku! Jer očigledno u školama nema ni strukture ni procedure, ili o tome niko nije obavešten ako ima. Izgleda kao da nastavno osoblje nije obučeno da se suočava sa ispadima ovakve vrste, da ne zna šta da radi u raznim situacijama, da prosto nije obučeno da uđe u razred, (čast izuzecima). Nastavnica kojoj su učenici izmakli stolicu sedi i prosto preklinje đake koji divljaju okolo nje da joj ne stoje iza leđa! Nagađa se sa njima - kao eto to nije pristojno. Pristojno? TO NIJE DOZVOLJENO.!!!! Letećeš sa časa, letećeš iz škole, zovem direktora, zovem miliciju! Da se uvede obezbeđenje? Ne znam. Ministar je dužan da u saradnji sa svojim najbližim (isto tako veoma, dobro plaćenim) saradnicima prouči kako se to radi pa onda sastavi i objavi sva pravila i sve procedure kojih svi moraju da se drže uključujući đake i roditelje. Postoje li zakoni u zemlji Srbiji _ Krajnje je vreme da se zakoni primene u praksi / zato su na kraju krajeva i uvedeni. Krajnje je vreme da se nastavnom osoblju pruži adekvatna, redovna obuka i podrška, a ne da se oni sami snalaze - kud koji mili moji. Sramota za sve! Za roditelje, za djake, za nastavno osoblje, za sve koji rade u školstvu a ponajviše za našeg gospodina ministra. Izvadite ruke iz džepova i uradite nešto, nemojte da se pravite ludi. Odlazak jednog direktora nije rešenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA