Vreme čitanja: oko 2 min.

Broj napuštenih pasa višestruko veći od udomljenih: Najstariji u prihvatilištu u Pančevu ima čak 15 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko se već neko odluči da uzme psa, po zakonu je dužan da ga mikročipuje sa tri meseca starosti

  • 0
Azil prihvatilište za pse pas dog shelter Foto-ilustracija: Shutterstock

Kapacitet gradskog prihvatilišta za pse u Pančevu je 80 mesta, a trenutno se tamo nalazi 90 pasa i šest štenaca, s tim što se ta brojka često menja i na dnevnom nivou, piše 013info.

Zoohigijena je u 2022. godini udomila 87 odraslih pasa i 14 štenaca, a uhvatila 373 odrasla psa i 32 šteneta. Podaci jasno pokazuju kako je broj izbačenih pasa na ulicu višestruko veći od broja udomljenih.

Kako su rekli iz gradskog prihvatilišta, najbrže se udomljavaju manji rasni psi, a najteže mešanci.

- Takođe, teško se udomljavaju psi koji imaju neke vidljive vizuelne nedostatke. Konkretno, imamo dve manje ženke sa amputiranim ekstremitetom (jedna od njih je jazavičarka) koje su oko godinu dana u prihvatilištu i niko ih još nije udomio, iako smo ih oglašavali više puta na našoj fejsbuk stranici. Nekada se teško udomljavaju i rasni psi. Trenutno se u prihvatilištu mogu naći i rase šarplaninac, sibirski haski, labrador retriver, pit-bul - navode iz Zoohigijene za 013info.

Najstariji pas u prihvatilištu ima oko 15 godina i on se tamo nalazi od 2017. godine.

- U pitanju je vlasnički pas. Nakon što je vlasnica preminula, dobili smo poziv od socijalne službe da tog psa preuzmemo jer gospođa nije imala nikoga od naslednika, koji bi preuzeo i brigu o psu. To je inače i pas koji je najduže kod nas - navode oni.

Zoohigijena napominje kako je pas velika odgovornost. Ukoliko se već neko odluči da uzme psa, po zakonu je dužan da ga mikročipuje sa tri meseca starosti i da ga vakciniše protiv besnila.

- Ljudi moraju da budu svesni da je pas velika odgovornost i da ne trebaju da uzimaju psa zbog dece, jer će njima često vrlo brzo dosaditi i sve obaveze će preći na njih. Uglavnom nakon toga psi budu izbačeni na javnu površinu i dobiju epitet "ulični" pas - kažu iz prihvatilišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA